kokosowa zupa
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ZUPY

Zupa kokosowa z fasolą i tymiankiem

Rozgrzewająca, sycąca, niewymagająca, z prostych składników… zupa kokosowa lekko inspirowana tajskimi smakami. Daleko jej jednak do klasycznej tajskiej zupy, bo głównym składnikiem jest tutaj fasola! Dopełniona aromatycznym tymiankiem tworzy wraz z mleczkiem kokosowym wspaniałą kompozycję.

W tym przepisie listę składników zredukowałam do totalnych podstaw, które, mam nadzieję, masz u siebie w domu! Cel był taki, żeby można przygotować tę zupę nawet w awaryjnych sytuacjach, gdy lodówka świeci pustkami. Oczywiście wszelkie modyfikacje dozwolone!

kokosowa zupa

Zupa kokosowa z fasolą i tymiankiem

Czas: 10 minut + 20-35 minut gotowania
Porcje: 2-3

SKŁADNIKI

1 i 1/2 szklanki (255 g) suchej fasoli, namoczonej przez noc lub 2 i 1/2 szklanki fasoli z puszki (u mnie brązowa, ale może być każda inna)
3 marchewki
1/2 puszki (200 ml) mleczka kokosowego
1 szklanka (250 ml) wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki (30 ml) oliwy
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól

do podania: posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną na dnie garnka oliwę. Smażę przez ok. 5 minut (podlewam lekko wodą, jeśli zaczyna przywierać). W między czasie kroję drobno czosnek (można też przecisnąć przez praskę) i dodaję do cebuli. Smażę jeszcze przez 1-2 minuty.
  2. Marchewkę obieram i kroję w plasterki. Dodaję do garnka razem z fasolą, mleczkiem kokosowym i wodą.
  3. Jeśli używam fasoli namoczonej przez noc – gotuję ok. 30-35 minut, aż fasola będzie miękka. Jeśli używam fasoli z puszki – gotuję ok. 20 minut, aż marchewka będzie miękka.
  4. Zupę podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.
kokosowa zupa
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *