Kremowe, sycące, kolorowe curry. Jest jednym z moich ulubionych dań – łatwe i szybkie do przyrządzenia oraz przepyszne w smaku. Osobiście lubię je w gęstszej formie, ale jeśli wolicie bardziej płynną konsystencję wystarczy dodać bulionu lub po prostu wody.
Kluczem w tym przepisie są przyprawy. Można użyć gotowej pasty curry, ale jeśli macie w domu dużą kolekcję przypraw to polecam z nich skorzystać.
INNE PRZEPISY NA CURRY
- Ekspresowe curry z cukinią
- Zielone curry na bogato
- Najlepsze curry z brukselką
- Proste curry (bez użycia pasty)
- Curry z kalarepy ze Sri Lanki
- Łagodne curry z burakiem
- Curry z batatem i szpinakiem

Żółte curry z ciecierzycą i szpinakiem
Czas: 20 minut + 15 minut gotowania
Porcje: 3-4
SKŁADNIKI
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 czerwona papryka
2 kostki (60 g) mrożonego szpinaku lub 2 szklanki (60 g) świeżego szpinaku
1 szklanka (180 g) ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
1 łyżka (25 g) koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej ostrej papryki
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej kolendry
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego imbiru
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego cynamonu
pieprz
sól
1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia
do podania: ugotowany ryż, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez około 5 minut aż cebula się zeszkli. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze przez około 2-3 minuty dolewając odrobinę wody, gdyby zaczynały przywierać.
- Następnie dodaję wszystkie przyprawy i smażę jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając.
- Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
- Przekładam curry do miseczek i podaję z ryżem, posypane natką pietruszki.
