BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Zielone curry na bogato

Było już curry z najprostszych możliwych składników i bez użycia pasty, więc teraz pora na wersję na bogato, trochę udziwnioną, ale równie łatwą do przygotowania.

Jak zwykle w przypadku curry – nie trzeba kurczowo trzymać się zaproponowanych składników, jeśli coś trudno jest wam znaleźć to pomińcie to lub wymieńcie na coś innego.

INNE PRZEPISY NA CURRY

curry

Zielone curry na bogato

Czas: 30 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
2 szklanki (340 g) różyczek brokuła
1 kostka (250 g) tofu naturalnego
1/2 szklanki (70 g) zielonego groszku
1 główka kapusty pak choi
1 garść kiełków fasoli mung
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
3 łyżeczki (24 g) zielonej pasty curry
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej kurkumy
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: dziki ryż, sprażone nerkowce

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę obieram, kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez 5 minut, po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pastę curry i smażę jeszcze przez 2 minuty.
  2. Wlewam mleczko kokosowe i dodaję brokuła (jeśli używam mrożonego to gotuję przez około 15 minut, jeśli świeżego – 5 minut).
  3. Tofu kroję w dość duże kostki i dodaję na patelnię razem z groszkiem, solą i pieprzem. Gotuję przez 7 minut.
  4. Odrywam liście pak choi, płuczę, odkrawam końcówki i kroję każdy liść na 4 kawałki. Dodaję na patelnię razem z kiełkami, octem jabłkowym i kurkumą. Gotuję przez 5 minut i podaję posypane sprażonymi nerkowcami oraz dzikim ryżem.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *