Wegańskie, drożdżowe ciasto z bardzo dużą ilością kruszonki, no bo kto jej nie uwielbia!
WSKAZÓWKI
- kruszonki wychodzi bardzo dużo jak na tą ilość ciasta, więc jeśli nie chcecie aż tyle, to zróbcie z połowy podanych proporcji
- kto nie lubi rodzynek – pomija
Wegańskie ciasto drożdżowe z rodzynkami
Czas: 60 minut + 40 minut pieczenia
SKŁADNIKI
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka (5 g) białego cukru
1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego + 3 łyżki do drożdży + 1 łyżka do posmarowania chałki
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej + 1 łyżka (15 g) do obtoczenia rodzynek
1/3 szklanki (70 g) erytrytolu
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego
szczypta soli
2 łyżki (30 g) rodzynek
Kruszonka
4 łyżki (60 g) mąki pszennej
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżeczkę białego cukru i 3 łyżki podgrzanego mleka roślinnego. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypuję mąkę, erytrytol, szczyptę soli i wlewam olej oraz mleko. Dodaję drożdże i wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rodzynki przekładam do miseczki, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut. Odcedzam i obtaczam w mące.
- Do ciasta dodaję rodzynki i szybko wyrabiam. Dzielę ciasto na 3 części i formuję z nich równej długości wałeczki, na blacie posypanym mąką.
- Przekładam wałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Sklejam ich końcówki i zaplatam w warkocz.
- Blachę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Ciasto smaruję 1 łyżką mleka roślinnego za pomocą silikonowego pędzelka, posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 40 minut w 180°C.
Podziel się tym na Facebooku