BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE,  WIELKANOC

Wegańskie brownie bez cukru i bez mąki

Przepyszne brownie z ciecierzycy – wilgotne i zbite w środku. Upieczone bez użycia mąki i bez żadnego dodatku cukru, cała słodycz pochodzi z daktyli. Jak pierwszy raz usłyszałam o takim wynalazku, nie wierzyłam, że ciasto może być AŻ tak zdrowe.

CZY CZUĆ TUTAJ SMAK CIECIERZYCY?

Nie, to brownie smakuje jak „normalne” ciasto, jest mocno czekoladowe i ma posmak orzechów (właśnie dzięki ciecierzycy i dodatkowi masła orzechowego).

JAKIE DAKTYLE WYBRAĆ?

Najlepiej użyć miękkich daktyli (można takie dostać na przykład w Rossmannie), a nie takich twardych i całkiem suchych. Jeżeli jednak macie te drugie, to dobrze jest je namoczyć wcześniej w gorącej wodzie przez około godzinę. 

wegańskie brownie

WSKAZÓWKI

  • jeśli unikacie glutenu, upewnijcie się, że wasz proszek do pieczenia jest bezglutenowy
  • jeśli lubicie słodkie wypieki, dodajcie słodzik albo cukier, według uznania, najlepiej spróbować masy przed przełożeniem jej do foremki
  • po 22 minutach ciasto może wydawać się niedopieczone, ale tak powinno być – nie trzymajcie go dłużej w piekarniku, bo środek będzie suchy, a nie ciągnący
  • to brownie najlepiej smakuje na drugi dzień
wegańskie brownie

Wegańskie brownie bez cukru i bez mąki

Czas: 15 minut + 22 minuty pieczenia
Porcje: 1 okrągła forma o średnicy 22 cm

SKŁADNIKI

1 i 1/2 szklanki (270 g) ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki, odsączonej i wypłukanej)
10 miękkich daktyli (70 g)
3 łyżki (45 ml) oleju rzepakowego
1/3 szklanki (80 ml) mleka roślinnego
4 łyżki (40 g) kakao
3 łyżki (60 g) masła orzechowego
1/2 łyżeczki (2,5 g) proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki (1 g) sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

2 łyżki czekoladowych groszków

do podania: cukier puder, syrop klonowy, borówki amerykańskie

PRZYGOTOWANIE

  1. Olej rzepakowy, mleko roślinne i kakao przekładam do miseczki i mieszam dokładnie, tak, żeby nie było grudek. Dodaję masło orzechowe i mieszam. 
  2. Przekładam przygotowaną masę do większej miski, dodaję ciecierzycę, daktyle, proszek do pieczenia, sodę i sól i blenduję na gładką masę ręcznym blenderem (można użyć malaksera, jeśli macie mocny model).
  3. Dodaję czekoladowe groszki i mieszam łyżką. Przekładam masę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję za pomocą silikonowej szpatułki.
  4. Piekę przez 22 minuty w 180°C. 
wegańskie brownie
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *