BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE

Wegański tofurnik z pomarańczową nutą i polewą kakaową

Sernik był jedną z rzeczy, za którymi bardzo tęskniłam będąc na diecie wegańskiej – do czasu, gdy upiekłam ten tofurnik. To jest po prostu niebo.

Chciałam zrobić tofurnik na wzór sernika mojej mamy, który zawsze piecze na Święta – z samego sera (ośmiu kostek), z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek. To było zawsze moje ulubione bożonarodzeniowe „danie”. W mojej wersji zdecydowałam się dodać cienki, orzechowo-kakaowy spód i zrezygnować z rodzynek, ponieważ wiem, że wiele osób za nimi nie przepada. Jeżeli jesteście w nielicznym gronie, które lubi sernik z rodzynkami, dorzućcie około 3 łyżki wcześniej namoczonych we wrzątku i obtoczonych delikatnie w mące.

Ostatecznie udekorowałam mój tofurnik połówkami orzechów włoskich oraz startą skórką pomarańczową, ale trudno było mi się zdecydować, bo miałam dużo pomysłów – mogą być też sprażone płatki kokosowe lub migdałowe, posiekane orzechy laskowe albo fileciki z pomarańczy. 

tofurnik

Wegański tofurnik z pomarańczową nutą i polewą kakaową

Czas: 20 minut + 60 minut pieczenia
Porcje: 1 tortownica o średnicy 22 cm

SKŁADNIKI

Spód
1 szklanka (140 g) mąki owsianej
1 szklanka (170 g) zmielonych orzechów ziemnych
1 łyżka (15 g) kakao
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego
szczypta soli

Masa tofurnikowa
2 kostki tofu po 250g
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
skórka starta z 1/2 pomarańczy
4 łyżki (40 g) mielonego maku
3 łyżki (60 g) powideł śliwkowych
3 łyżki (45 g) mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego
1/2 szklanki (105 g) erytrytolu
1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia

Polewa
3 łyżki (45 g) kakao
4 łyżki (60 ml) oleju roślinnego
2 łyżki (30 ml) mleka roślinnego
1 i 1/2 łyżki (18 g) erytrytolu

do dekoracji: połówki orzechów włoskich, skórka starta z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

Tofurnik

  1. Wszystkie składniki na spód mieszam i zagniatam, po czym wyklejam dno tortownicy o średnicy 22cm. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piekę przez 10 minut.
  2. Mleko i erytrytol umieszczam w rondelku i podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając aż cały erytrytol się rozpuści.
  3. Mleko z erytrytolem i wszystkie pozostałe składniki na masę, oprócz skórki pomarańczowej, przekładam do miski i blenduję na gładką masę. 
  4. Na koniec dodaję skórkę z pomarańczy, mieszam i przelewam masę do tortownicy, na upieczony wcześniej spód.
  5. Piekę w 180°C przez 60 minut. 

Polewa

  1. Wszystkie składniki umieszczam w małym rondelku i podgrzewam na minimalnym ogniu, cały czas mieszając.
  2. Gdy erytrytol się rozpuści i powstanie pożądana konsystencja, smaruję wierzch wystudzonego tofurnika, układam orzechy włoskie i posypuję skórką pomarańczową. 
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *