DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Wegański reginette alla carbonara

Tradycyjna carbonara to prawdziwa bomba kaloryczna i (pomijając makaron) składa się z samych odzwierzęcych składników, czyli jajek, boczku i sera. Mimo to da się przyrządzić ją w wersji roślinnej i to bardzo smacznej, a dodatkowo też zdrowszej i znacznie mniej tłustej.

Świetną robotę robi w tym przepisie boczek z tofu, który jest niesamowicie łatwy do przygotowania, a smakuje przepysznie! Wystarczy tylko wymieszać 5 składników i zamarynować pokruszone tofu, a potem podsmażyć przez parę minut na patelni. 

wegańska carbonara

Wegański reginette alla carbonara

Czas: 35 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

300 g dowolnego makaronu (użyłam reginette)
sól

Sos
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki (30 g) pestek słonecznika
2 łyżki (40 g) śmietany roślinnej
4 łyżki (60 ml) mleka roślinnego
1 i 1/2 łyżki (11 g) płatków drożdżowych
1 łyżeczka (5 ml) octu jabłkowego
1 łyżeczka (5 ml) musztardy
1/2 łyżeczki (2,5 g) czarnej soli
świeżo mielony pieprz

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

Boczek z tofu
1/2 kostki (100 g) tofu
1 ząbek czosnku
2 łyżki (30 ml) sosu sojowego
2 łyżki (30 ml) oliwy
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
1 łyżeczka (5 g) mielonej wędzonej papryki

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Sos

  1. Cebulę obieram, kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez 5 minut, po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze przez 2 minuty.
  2. Cebulę i czosnek przekładam do malaksera. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i blenduję. Dodaję więcej mleka jeśli sos jest zbyt gęsty.

Boczek z tofu

  1. Czosnek przeciskam przez praskę do miski. Dodaję sos sojowy, oliwę, syrop klonowy oraz wędzoną paprykę i mieszam.
  2. Tofu mocno odciskam z wody na ręczniku papierowym.
  3. Kruszę tofu w rękach i dodaję do miseczki z sosem. Mieszam i odstawiam na 5 minut.
  4. Na patelni rozgrzewam dobrze olej i wrzucam tofu. Smażę na dużym ogniu cały czas mieszając.
  5. Gdy tofu będzie brązowe i suche, zdejmuję z patelni (będzie to około 5-7 minut).

Carbonara

  1. Gotuję makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzam.
  2. Przekładam makaron z powrotem do garnka, zalewam sosem, mieszam i przekładam na talerze. Posypuję boczkiem i posiekaną natką pietruszki. 
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *