BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Wegański parmezan bez orzechów

Przepyszny parmezan z 3 składników (i to licząc sól), gotowy w całe 6 minut! Jego dodatkowym atutem jest to, że nie bazuje na nerkowcach, tak jak w większości przepisów. Zamiast nich użyłam „zwykłego” i tańszego zamiennika – pestek słonecznika.

Wegański parmezan, dokładnie tak jak ten niewegański, wspaniale wzbogaca smak potraw, a użyć można go praktycznie do wszystkiego. Poniżej kilka moich propozycji dań, do których będzie świetnie pasował:

wegański parmezan

Wegański parmezan bez orzechów

Czas: 6 minut

SKŁADNIKI

4 łyżki (40 g) pestek słonecznika 
2 łyżki (15 g) płatków drożdżowych
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Słonecznik prażę na patelni przez 4 minuty (aż zacznie się przyrumieniać). Dodaję płatki drożdżowe i prażę jeszcze przez 1 minutę.
  2. Zawartość patelni przekładam do malaksera, solę i mielę na proszek.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *