makaron z bobem
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Wegański maślano-cytrynowy makaron z bobem

MAŚLANO-cytrynowy sos bez masła? Tak, da się i to jest przepyszne! Ten makaron jest bardzo prosty do zrobienia i zaskakuje swoim oryginalnym smakiem.

Uwielbiam to danie, bo smak bobu zawsze przenosi mnie w letnie miesiące. Kiedy jest na niego sezon, najczęściej gotuję go po prostu z czosnkiem, solą i oliwą i jem solo. A odkąd odkryłam, że bób można kupić również mrożony, to jem go przez cały rok. 

Bób jest dobrym źródłem białka, a w tym daniu użyłam jeszcze dodatkowo spaghetti z czarnej fasoli, więc białka jest tutaj już naprawdę solidna dawka. No i ten makaron tak pięknie się prezentuje w kontraście z zielonym bobem, że to nie tylko uczta dla brzucha, ale i dla oczu.

WSKAZÓWKI

  • tym daniem można zajadać się cały rok, nie tylko w okresie letnim, szukajcie w sklepach mrożonego bobu – jest tak samo pyszny jak świeży

makaron z bobem

Wegański maślano-cytrynowy makaron z bobem

Czas: 25 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

300 g dowolnego makaronu (użyłam spaghetti z czarnej fasoli)
2 szklanki (340 g) ugotowanego i obranego bobu
2 ząbki czosnku
5 łyżek (75 ml) stałej części mleczka kokosowego
5 łyżek (75 ml) mleka roślinnego
1 łyżka (7 g) startej skórki cytrynowej
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej ostrej papryki
2 łyżki (30 ml) oliwy
świeżo mielony pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: starta skórka cytrynowa, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Czosnek obieram, kroję w cienkie plasterki i wrzucam na rozgrzany na patelni olej. Smażę przez 3 minuty.
  2. Dodaję na patelnię skórkę cytrynową i smażę jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
  3. Dodaję na patelnię bób. Smażę przez 3 minuty. Dodaję mleczko kokosowe, mleko roślinne, ostrą paprykę, sól i pieprz. Mieszam i smażę przez kolejne 5 minut, aż mleczko kokosowe się rozpuści i powstanie kremowy sos. Na koniec dodaję oliwę.
  4. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam, przekładam na talerz, polewam sosem i posypuję skórką cytrynową oraz pieprzem.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *