BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Wegański makaron soba po tajsku

Dzisiejsze danie to prawie pad thai, ale ta nazwa chyba nie byłaby tutaj do końca właściwa, ponieważ zmieniłam główny składnik i użyłam makaronu soba zamiast ryżowego.

Głównym źródłem smaku jest tutaj przepyszny sos, który łączy w sobie kwasowość (sok z limonki, ocet jabłkowy), słoność (sos sojowy), słodycz (syrop klonowy), pikantność (ostry sos) oraz umami (sos sojowy). Jeśli chodzi o pozostałe dodatki to można użyć przeróżnych warzyw, ja wybrałam brokuła i marchewkę oraz grzyby mun, bo ostatnio zdobyliśmy ich ogromne opakowanie w bardzo dobrej cenie.

WSKAZÓWKI

  • jeśli unikacie glutenu wybierzcie makaron ryżowy i upewnijcie się, że wasz sos sojowy jest bezglutenowy
makaron soba

Wegański makaron soba po tajsku

Czas: 35 minut
Porcje: 3-4

SKŁADNIKI

150 g makaronu soba
1 marchewka
2 szklanki (340 g) różyczek brokuła
1 garść (20 g) suszonych grzybów mun
2 garści kiełków na patelnię
6 plasterków marynowanej papryczki jalapeño

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

Sos
3 łyżki (45 ml) sosu sojowego
3 łyżki (45 ml) oleju sezamowego
1 łyżka (20 g) masła orzechowego
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka (4 g) liści kaffiru
1 łyżeczka (5 ml) dowolnego ostrego sosu
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonego imbiru
1/2 łyżeczki (4 g) pasty z kolendry (można zastąpić kilkoma listkami posiekanej świeżej kolendry)

do podania: świeża kolendra, limonka, posiekane orzechy ziemne

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby mun zalewam wrzątkiem i odstawiam na 20 minut.
  2. Marchewkę obieram ze skórki i za pomocą obieraczki tnę na cienkie, długie paski. Namoczone grzyby również kroję w paski.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam olej rzepakowy i wrzucam marchewkę. Podsmażam przez 5 minut. Dodaję brokuła, grzyby mun, kiełki i jalapeño i smażę jeszcze przez 10 minut. 
  4. W między czasie gotuję makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 
  5. W miseczce mieszam dokładnie wszystkie składniki na sos.
  6. Po odcedzeniu makaronu, przekładam go na patelnię i zalewam sosem. Mieszam i smażę jeszcze przez 4-5 minut. Podaję posypane posiekanymi orzechami ziemnymi, świeżą kolendrą oraz z kawałkami świeżej limonki do skropienia makaronu tuż przed jedzeniem.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *