BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ŚNIADANIA,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Wegański i bezglutenowy omlet z mąki z ciecierzycy

Przechodząc na dietę roślinną nie trzeba rezygnować z omletów – funkcję „sklejającą w całość” spełni zamiast jajek siemię lniane i chia, natomiast jajeczny aromat można uzyskać dzięki czarnej soli, nazywanej również kala namak.

Gdzie ją znaleźć? Najprościej w internecie, ale powinna być też dostępna w większości ekodelikatesów/sklepów ze zdrową żywnością. Można ją również wykorzystywać do past kanapkowych (np. pasty czosnkowo-cebulowej z czerwonej fasoli), do tofucznicy czy sałatki jarzynowej.

WSKAZÓWKI

  • jeśli nie macie nasion chia, możecie użyć tylko siemienia lnianego (wtedy 2 łyżeczki) i odwrotnie – możecie użyć tylko chia
wegański omlet

Wegański i bezglutenowy omlet z mąki z ciecierzycy

Czas: 15 minut
Porcje: 1 omlet

SKŁADNIKI

1 łyżeczka (5 g) zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka (3 g) nasion chia
3 łyżki (45 ml) wody

4 łyżki (60 g) mąki z ciecierzycy
1/4 łyżeczki (1 g) czarnej soli
1/3 łyżeczki (1,5 g) proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki (1,5 g) sody oczyszczonej
1 łyżka (7,5 g) płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki (1 g) świeżo mielonego kolorowego pieprzu
1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego
1 kostka mrożonego szpinaku lub 1 garść świeżego szpinaku
6 czarnych oliwek

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: roszponka, kiełki

PRZYGOTOWANIE

  1. Szpinak wrzucam na patelnię i smażę bez tłuszczu, podlewając odrobiną wody (jeśli używam mrożonego to podsmażam do rozmrożenia, jeśli świeżego to do czasu, gdy zmniejszy objętość).
  2. Siemię lniane i chia mieszam w małej misce z wodą i odstawiam.
  3. Mąkę, czarną sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki drożdżowe i pieprz mieszam w misce.
  4. Oliwki kroję w plasterki i gdy szpinak jest już gotowy wrzucam je na patelnię i wlewam łyżkę oleju.
  5. Łączę suche składniki z mokrymi, mieszam i przelewam powstałą masę na patelnię. Smażę pod przykryciem przez około 7-8 minut po czym odwracam na drugą stronę, składam na pół i smażę jeszcze przez 3 minuty.
  6. Przekładam na talerz i podaję z ulubionymi dodatkami.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *