wegański chłodnik
BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT,  ZUPY

Wegański chłodnik ogórkowy z chrupiącym tofu

W tym roku zdecydowanie przekonałam się do chłodników, które wcześniej wydawały mi się… dość dziwnym wynalazkiem. No bo zupa na zimno i to jeszcze na jogurcie? Teraz totalnie zrozumiałam ten fenomen i w upalne dni najchętniej nie jadłabym nic innego. Przetestowałam tego lata kilka różnych wersji chłodnika, a dzisiaj dzielę się z wami moją ulubioną. Jest to, można by powiedzieć, tradycyjny ogórkowy chłodnik, ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do niego czegoś ekstra – padło na tofu. Wędzone, chrupiące, obłędne tofu, które robi się w kilka minut. Nawet jeśli szczerze nienawidzicie chłodników, to polecam skorzystać z samego tylko przepisu na tofu, bo można go z powodzeniem używać jako „posypkę” do innych zup, sałatek itp.

WSKAZÓWKI

  • przepis stworzyłam na jedną porcję, żebyście mogli łatwo przemnożyć składniki i uzyskać potrzebną wam ilość porcji
  • ten przepis możecie wykorzystać jako bazę do zrobienia chłodnika z innych warzyw – wystarczy podmienić ogórka na to, na co akurat macie ochotę – botwinkę, ogórka małosolnego, sałatę (tak, też się nadaje!), rzodkiewkę
  • jeśli nie macie akurat w domu tofu wędzonego, to można użyć zwykłego z dodatkiem wędzonej papryki
wegański chłodnik

Wegański chłodnik ogórkowy z chrupiącym tofu

Czas: 10 minut
Porcje: 1

SKŁADNIKI

1 spory ogórek gruntowy
250 g jogurtu sojowego (duże opakowania jogurtu sojowego można znaleźć np. w Lidlu)
1/3 – 1/2 szklanki wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
kilka gałązek posiekanego koperku
sól
pieprz

1/3 kostki tofu wędzonego
2 łyżki oliwy
sól

do podania: posiekany koperek, posiekana dymka lub szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

  1. Tofu kroję w plasterki, a następnie na cienkie paski.
  2. Na patelni dobrze rozgrzewam oliwę i wrzucam tofu. Smażę aż stanie się chrupiące (ok. 7 minut). Na koniec solę i ściągam z patelni.
  3. Ogórka obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach (można go też zblendować, jeśli chcecie uzyskać gładką konsystencję chłodnika). Przekładam do miski.
  4. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do ogórka. Dodaję jogurt sojowy, sok z cytryny, koperek, pieprz i sól oraz wodę (do uzyskania pożądanej konsystencji, jeśli wolicie gęstszy chłodnik, dodajcie 1/3 szklanki, jeśli rzadszy, dodajcie 1/2 szklanki).
  5. Dokładnie mieszam i podaję chłodnik posypany tofu oraz zieleniną.
wegański chłodnik
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *