Zawsze wydawało mi się, że chlebki naan czy pity (bo to prawie to samo) są trudne do zrobienia. Okazało się, że wręcz przeciwnie – są super proste! Ciasto ma tylko kilka składników, a piecze się je na patelni w całe 2 minuty.
Z CZYM JEŚĆ CHLEBEK NAAN?
- z indyjskim dalem pomidorowym
- z hummusem
- z curry
- z ulubionymi dipami
- maczany w oliwie
WSKAZÓWKI
- jeśli akurat nie macie roślinnej śmietany, można ją pominąć i dodać zamiast niej trochę mleka roślinnego lub po prostu więcej wody, również wyjdą, sprawdzone!
- jeśli chcecie zrobić trochę bardziej wartościową wersję chlebków naan jedną szklankę mąki pszennej można zastąpić szklanką mąki orkiszowej
Wegański chlebek naan
Czas: 35 minut + 50 minut wyrastania
Porcje: 6 sztuk
SKŁADNIKI
2 szklanki (300 g) mąki pszennej (lub 1 szklanka mąki pszennej i 1 szklanka mąki orkiszowej)
1/2 łyżeczki (2,5 g) soli
1/2 szklanki (125 ml) ciepłej wody
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
1 łyżeczka (5 g) cukru
2 łyżki (40 g) roślinnej śmietany (ew. można pominąć i dodać zamiast niej odrobinę mleka roślinnego lub więcej wody)
2 łyżki (30 ml) oliwy + 2 łyżki (30 ml) do posmarowania już usmażonych chlebków
PRZYGOTOWANIE
- Wodę, drożdże i cukier mieszam w miseczce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer). Po tym czasie dodaję śmietanę i 2 łyżki oliwy. Mieszam.
- Mąkę i sól mieszam w misce.
- Dodaję zaczyn drożdżowy do mąki i zagniatam ciasto przez około 5 minut. Powinno odchodzić od rąk.
- Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 50 minut w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i dzielę na 6 części.
- Biorę kawałki ciasta i rozwałkowuję na owalne placki grubości mniej więcej 0,5 cm.
- Kładę placek na bardzo dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i smażę przez 1 minutę (aż pojawią się bąble na powierzchni), obracam na drugą stronę i smażę przez kolejną minutę.
- Smaruję delikatnie oliwą za pomocą silikonowego pędzelka.
- Powtarzam z kolejnymi porcjami ciasta.
Podziel się tym na Facebooku
2 komentarze
julia
Jest może jakiś specjalny sposób na odgrzanie chlebków na następny dzień, tak żeby przywrócić im miękkość?
Karolina Plaza
Hej Julia!:) U mnie dobrze sprawdza się zwilżenie chlebków wodą (wystarczy potrzeć je mokrymi dłońmi) i podsmażenie ich przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni, pod przykryciem.