naan
DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Wegański chlebek naan

Zawsze wydawało mi się, że chlebki naan czy pity (bo to prawie to samo) są trudne do zrobienia. Okazało się, że wręcz przeciwnie – są super proste! Ciasto ma tylko kilka składników, a piecze się je na patelni w całe 2 minuty.

Z CZYM JEŚĆ CHLEBEK NAAN?

WSKAZÓWKI

  • jeśli akurat nie macie roślinnej śmietany, można ją pominąć i dodać zamiast niej trochę mleka roślinnego lub po prostu więcej wody, również wyjdą, sprawdzone!
  • jeśli chcecie zrobić trochę bardziej wartościową wersję chlebków naan jedną szklankę mąki pszennej można zastąpić szklanką mąki orkiszowej

naan

Wegański chlebek naan

Czas: 35 minut + 50 minut wyrastania
Porcje: 6 sztuk

SKŁADNIKI

2 szklanki (300 g) mąki pszennej (lub 1 szklanka mąki pszennej i 1 szklanka mąki orkiszowej)
1/2 łyżeczki (2,5 g) soli
1/2 szklanki (125 ml) ciepłej wody
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
1 łyżeczka (5 g) cukru
2 łyżki (40 g) roślinnej śmietany (ew. można pominąć i dodać zamiast niej odrobinę mleka roślinnego lub więcej wody)
2 łyżki (30 ml) oliwy + 2 łyżki (30 ml) do posmarowania już usmażonych chlebków

PRZYGOTOWANIE

  1. Wodę, drożdże i cukier mieszam w miseczce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer). Po tym czasie dodaję śmietanę i 2 łyżki oliwy. Mieszam.
  2. Mąkę i sól mieszam w misce.
  3. Dodaję zaczyn drożdżowy do mąki i zagniatam ciasto przez około 5 minut. Powinno odchodzić od rąk.
  4. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 50 minut w ciepłe miejsce.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i dzielę na 6 części.
  6. Biorę kawałki ciasta i rozwałkowuję na owalne placki grubości mniej więcej 0,5 cm. 
  7. Kładę placek na bardzo dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i smażę przez 1 minutę (aż pojawią się bąble na powierzchni), obracam na drugą stronę i smażę przez kolejną minutę.
  8. Smaruję delikatnie oliwą za pomocą silikonowego pędzelka.
  9. Powtarzam z kolejnymi porcjami ciasta.
Podziel się tym na Facebooku

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *