wegańska panna cotta
BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE

Wegańska panna cotta z rabarbarową galaretką

Słodka kokosowo-waniliowa masa i kwaśna galaretka rabarbarowa to duet idealny, ponieważ świetnie się wzajemnie równoważą. Jestem wielką fanką takich słodko-kwaśnych połączeń w deserach! 

Jeśli ktoś z was był przekonany, że panna cotta to musi być strasznie trudny do przygotowania deser, to donoszę, że wcale nie. Sama tak myślałam i chociaż przyznam, że trzeba na niego poświęcić odrobinę więcej czasu niż na na przykład ciasto z rabarbarem, to zdecydowanie nie jest to nic trudnego i wyjdzie każdemu!

W tradycyjnej wersji tego deseru używana jest śmietanka i mleko (które tutaj z powodzeniem zastąpiłam tłustym mleczkiem kokosowym i mlekiem roślinnym) oraz żelatyna (tutaj do akcji wkracza agar agar, który działa dokładnie tak samo).

wegańska panna cotta

WSKAZÓWKI

  • jeśli nie ma obecnie sezonu na rabarbar, to galaretkę możesz przygotować z dowolnych innych owoców, świetnie sprawdzą się na przykład leśne, bo są równie kwaśne

wegańska panna cotta

Wegańska panna cotta z rabarbarową galaretką

Czas: 40 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

Masa
3/4 puszki (300 ml) mleczka kokosowego
1/2 szklanki (125 ml) mleka sojowego
1 łyżeczka (4 g) agar agar
2 łyżki (24 g) erytrytolu (można użyć innego słodzika lub cukru)
1 laska wanilii
szczypta soli

Galaretka
2 łodygi rabarbaru
2 łyżki (24 g) erytrytolu (można użyć innego słodzika lub cukru)
6 łyżek (90 ml) wody
1/2 łyżeczki (2 g) agar agar

do podania: płatki kokosowe

PRZYGOTOWANIE

  1. Laskę wanilii rozcinam wzdłuż i wyciągam miąższ. 
  2. Miąższ i wszystkie pozostałe składniki na masę przekładam do rondelka, mieszam dokładnie trzepaczką i zaczynam podgrzewać. Od momentu zagotowania gotuję 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiam na 5-10 minut do lekkiego ostygnięcia.
  3. Przelewam masę do szklanek i odstawiam (nie trzeba wkładać ich do lodówki, agar stężeje w temperaturze pokojowej).
  4. Rabarbar obieram i kroję w plasterki. Przekładam do rondelka i dodaję erytrytol. Zaczynam podgrzewać na małym ogniu i smażę aż rabarbar zacznie się rozpadać. Dodaję wodę, agar agar i od momentu zagotowania gotuję przez 5 minut. Odstawiam na 5-10 minut do lekkiego ostygnięcia.
  5. Sprawdzam czy masa w szklankach już stężała, jeśli tak – wlewam galaretkę.
  6. Odstawiam do stężenia.

wegańska panna cotta

Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *