wegańska kaszanka
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Wegańska kaszanka jak prawdziwa

Wegańska kaszanka i to jeszcze w dodatku bez kaszy! Nie, jeszcze nie zwariowałam, a najlepsze jest to, że początkowo to wcale nie miały być kaszanki tylko po prostu burgery, ale potem dałam mojej mamie (dodam, że mięsożernej) spróbować masy, a ona orzekła, że to smak kaszanki jak nic. No więc są! W sam raz na wiosenne i letnie grillowanie, ale można je też upiec w piekarniku albo nawet usmażyć. 

Zrobiłam je w dwóch wersjach. Są burgery, które usmażyłam, żeby sprawdzić jak wyjdą i przede wszystkim czy będą trzymać się kupy – trzymają się. No i są też takie typowe kaszanki z folii, do których możecie dodać co tylko lubicie, proponuję dorzucić na górę pokrojoną w piórka cebulę, może trochę jabłka w kostkach albo nawet kiszoną kapustę na dno.

wegańska kaszanka

wegańska kaszanka

Dodam jeszcze na koniec, że niech was przypadkiem nie zmyli nieduża liczba składników, bo ten przepis jest pełen bogatego, uzależniającego smaku!

WSKAZÓWKI

  • czarnego ryżu nie można zastąpić w tym przepisie niczym innym, ale obiecuję, że warto się wysilić i poszukać go dobrze w sklepach albo zamówić przez internet
  • wędzoną sól można ewentualnie zastąpić wędzoną papryką

wegańska kaszanka

Wegańska kaszanka jak prawdziwa

Czas: 50 minut + smażenie/pieczenie/grillowanie
Porcje: 6-8

SKŁADNIKI

1 szklanka (180 g) czarnego ryżu, suchego
1/2 szklanki (100 g) zielonej soczewicy, suchej
10 pieczarek (200-250 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki (50 g) koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki (60 g) pestek słonecznika
1/2 łyżeczki wędzonej soli (ew. wędzonej papryki)
sól

2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego do smażenia

opcjonalnie: cebula, jabłko, kiszona kapusta

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż i soczewicę gotuję w osolonej wodzie do miękkości (w osobnych garnkach). Ryż to około 30 minut, soczewica około 20 minut. Po ugotowaniu dokładnie odcedzam.
  2. W między czasie cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez 5-7 minut aż cebula będzie złota.
  3. Pieczarki obieram i również kroję w bardzo drobną kostkę (można je też rozdrobnić w malakserze). Dodaję na patelnię i smażę przez 5 minut.
  4. Słonecznik rozdrabniam w malakserze, pilnując żeby nie powstał z niego proszek.
  5. Do cebuli i pieczarek dodaję słonecznik i koncentrat pomidorowy, mieszam i zdejmuję z ognia.
  6. Ugotowaną soczewicę blenduję na gładką masę. Dodaję do ryżu i ponownie blenduję, ale tym razem już niezbyt dokładnie, tak żeby tylko trochę rozgnieść ryż.
  7. Do masy dodaję zawartość patelni i mieszam łyżką.
  8. W zależności od wybranej formy:
  • burgery – formuję z masy kotlety i smażę na patelni po około 5 minut z każdej strony
  • kaszanka – przekładam porcje masy do folii aluminiowej, opcjonalnie posypuję cebulą, pokrojonym jabłkiem albo na dno folii dodaję trochę kapusty kiszonej. Układam na grillu na około 15-20 minut. W piekarniku piekę 25 minut w 180°C.

wegańska kaszanka

wegańska kaszanka

Podziel się tym na Facebooku

6 komentarzy

  • Agata

    Zrobiłam na grillu podczas pikniku na plaży i wyszła obłędna. Z musztardą i cebulką lub ajvarem smakuje cudownie. Nawet mięsożerca się zajadał. Gratuluję fantastycznego przepisu! Znalazłam Twój blog niedawno i ciągle wracam po nowe przepisy. Pozdrawiam Cię ciepło 🙂

    • Karolina Plaza

      Ojej, naprawdę przemiło mi się czyta takie słowa i bardzo dziękuję, że poświęciłaś czas żeby napisać komentarz❤️ piknik musiał być cudowny! no i cieszę się, że mięsożercom też smakuje😁

  • ewka

    Przepisy świetne, tylko mam jedną małą uwagę.
    Dziewczyny, UWAŻAJCIE Z FOLIĄ ALUMINIOWĄ. W kontakcie z kwaśną żywnością mogą się wytworzyć szkodliwe sole glinu.
    Wysoka temperatura (pieczenie, grill), dodatkowo nasila ten proces.
    Nie każdy ma tego świadomość, dlatego zdecydowałam się napisać, bo przypuszczam że zaglądają tu ci, dla których zdrowie własne i ich bliskich jest ważne.

    Do pieczenia można użyć np. szklanego żaroodpornego naczynia (nie zachodzą wówczas żadne reakcje pomiędzy nim a jedzeniem i nic nie przenika do żywności).

    Jeśli potrzebujecie więcej informacji, wystarczy wpisać do wyszukiwarki “folia aluminiowa kwaśne”.

    I jeszcze pytanie do autorki – pijesz surowe soki? Pytam, bo masz piękną świeżą cerę 🙂

    • Karolina Plaza

      Bardzo dziękuję za tę cenną informację!🧡 zdawałam sobie sprawę z tego, że używanie folii aluminiowej nie jest najzdrowsze, ale nie znałam szczegółów. Niestety nie przychodzi mi do głowy jej zamiennik na grilla🤔

      Jeśli chodzi o soki to nie piję, ale jem dużo owoców i warzyw na surowo, dziękuję za komplement:)

  • Sabina

    Rewelacyjny przepis, z podsmażoną cebulką smakuje perfekcyjnie. Pozostałe kotleciki wylądowały na drugi dzień w bagietce z cebulowym curry chutney’em ♥️ Mój Mięsożerny już dopytuje kiedy robimy ponownie. 🙂

    Niesamowicie inspirujący blog, już się nie mogę doczekać na kolejne propozycje. 😊

    • Karolina Plaza

      Niesamowicie się cieszę, naprawdę! Super wiedzieć, że korzystacie, że smakuje i że nawet mięsożercy doceniają!💚 a cebulowy curry chutney brzmi jak świetny kompan dla tej kaszanki😍 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gotuj pysznie z roślin!
Zapisz się, żeby otrzymywać roślinne inspiracje prosto na swoją skrzynkę!