Wegańska grochówka to jedno z tych dań, w których kompletnie nie brakuje mi dodatku mięsa i kolejny dowód na to, że polską kuchnię spokojnie da się uroślinnić. Wędzona papryka i pozostałe przyprawy robią wspólnie bardzo dobrą robotę i nadają takiego smaku, że żadne żeberka i inne kiełbasy nie są tu potrzebne.
Jednak jeśli macie ochotę nadać swojej grochówce bardziej wędzonego aromatu, to polecam użyć wędzonej soli (warto zwrócić uwagę, żeby była to sól wędzona naturalnie, a nie z dodatkiem aromatu dymu wędzarniczego!). Inną opcją jest dodanie roślinnej alternatywy mięsa, np. węgierskiej kiełbaski od Dobrej Kalorii.
Grochówka jest oczywiście bardzo sycącą zupą, więc można jeść ją solo albo podać w tradycyjny sposób, z chlebem. Żeby była trochę ciekawsza, posypałam ją chrupiącym grochem, na który przepis znajdziecie tutaj. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, wystarczy namoczyć kilka godzin wcześniej groch, a potem już tylko podsmażyć na patelni aż stanie się fajnie chrupiący.
Inne roślinne przepisy inspirowane klasykami polskiej kuchni
- Wegańska modra (nie)śląska kapusta
- Dwukolorowa fasolka po bretońsku
- Pierogi z ziemniakami i cebulą
- Botwinka o wędzonym aromacie
- Młoda kapusta na gęsto
- Wegańska kaszanka jak prawdziwa
- Racuchy z rabarbarem
- Dyniowa fasolka nie po bretońsku

Wegańska grochówka 2.0
Czas: 10 minut + 50 minut gotowania
Porcje: 5-6
SKŁADNIKI
2 szklanki (380 g) grochu
7 szklanek wody (1,75 l) wody
1 cebula
5 liści laurowych
13 kulek ziela angielskiego
2 marchewki
1 pietruszka
3 duże ziemniaki
1/3 bulwy selera
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki pieprzu
sól
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
do posypania: chrupiący groch z tego przepisu
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużego garnka olej. Dodaję liście laurowe i zielę angielskie i smażę przez około 5 minut.
- Groch płuczę, dodaję do garnka i zalewam wodą.
- Marchewki, pietruszkę i selera obieram, kroję w kostkę i dorzucam do garnka.
- Dodaję wszystkie przyprawy, mieszam i przykrywam. Gotuję przez 50 minut.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewam trochę więcej wody.
