wegańska grochówka
DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ZUPY

Wegańska grochówka 2.0

Wegańska grochówka to jedno z tych dań, w których kompletnie nie brakuje mi dodatku mięsa i kolejny dowód na to, że polską kuchnię spokojnie da się uroślinnić. Wędzona papryka i pozostałe przyprawy robią wspólnie bardzo dobrą robotę i nadają takiego smaku, że żadne żeberka i inne kiełbasy nie są tu potrzebne.

Jednak jeśli macie ochotę nadać swojej grochówce bardziej wędzonego aromatu, to polecam użyć wędzonej soli (warto zwrócić uwagę, żeby była to sól wędzona naturalnie, a nie z dodatkiem aromatu dymu wędzarniczego!). Inną opcją jest dodanie roślinnej alternatywy mięsa, np. węgierskiej kiełbaski od Dobrej Kalorii.

Grochówka jest oczywiście bardzo sycącą zupą, więc można jeść ją solo albo podać w tradycyjny sposób, z chlebem. Żeby była trochę ciekawsza, posypałam ją chrupiącym grochem, na który przepis znajdziecie tutaj. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, wystarczy namoczyć kilka godzin wcześniej groch, a potem już tylko podsmażyć na patelni aż stanie się fajnie chrupiący.

Inne roślinne przepisy inspirowane klasykami polskiej kuchni

wegańska grochówka

Wegańska grochówka 2.0

Czas: 10 minut + 50 minut gotowania
Porcje: 5-6

SKŁADNIKI

2 szklanki (380 g) grochu
7 szklanek wody (1,75 l) wody

1 cebula
5 liści laurowych
13 kulek ziela angielskiego

2 marchewki
1 pietruszka
3 duże ziemniaki
1/3 bulwy selera

2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki pieprzu
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

do posypania: chrupiący groch z tego przepisu

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużego garnka olej. Dodaję liście laurowe i zielę angielskie i smażę przez około 5 minut.
  2. Groch płuczę, dodaję do garnka i zalewam wodą.
  3. Marchewki, pietruszkę i selera obieram, kroję w kostkę i dorzucam do garnka.
  4. Dodaję wszystkie przyprawy, mieszam i przykrywam. Gotuję przez 50 minut.
  5. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewam trochę więcej wody.
wegańska grochówka
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *