Gdy tylko mam nadprogramowe drożdże do zużycia, chałka zawsze jest moją pierwszą myślą. Prosta, szybka (jak na drożdżowe ciasto) i absolutnie przepyszna! Chałka z tego przepisu jest delikatna, puszysta, mięciutka i ma bardzo delikatny aromat wanilii. Gwarantuję, że nikomu nawet nie przejdzie przez myśl, że nie ma w niej jajek i masła.
INNE POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE DROŻDŻY
- Orkiszowe drożdżówki
- Jabłka w cieście drożdżowym
- Wegański chlebek naan
- Racuchy z rabarbarem
- Wegańskie ciasto drożdżowe z rodzynkami
Wegańska chałka z makiem
Czas: 65 minut + 30-35 minut pieczenia
Porcje: 1 duża chałka
SKŁADNIKI
3/4 szklanki (190 ml) mleka roślinnego, ciepłego
25 g świeżych drożdży
3 łyżki (45 g) cukru
2 szklanki (300 g) mąki typu 650
1/5 szklanki (50 ml) oleju rzepakowego
2 łyżeczki (10 g) cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki (30 ml) mleka roślinnego
1 łyżka (10 g) mielonego maku
PRZYGOTOWANIE
1. Ciepłe mleko, drożdże i cukier mieszam w miseczce, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
2. Po tym czasie dodaję wszystkie pozostałe składniki i zaczynam zagniatać ciasto. Gdy składniki już w miarę się połączą, przekładam ciasto z miski na blat i dalej zagniatam, przez około 7 minut, aż będzie bardzo gładkie.
3. Odkładam ciasto z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut.
4. Wyciągam ciasto i zagniatam jeszcze przez chwilę. Dzielę na 3 równe części i formuję z nich równej długości wałeczki. Przekładam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Sklejam z jednej strony końcówki wałeczków i zaplatam w warkocz.
5. Smaruję chałkę za pomocą silikonowego pędzelka mlekiem roślinnym, a następnie posypuję makiem.
6. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut aż będzie mocno zarumieniona.