łososiowa marchewka
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ŚNIADANIA

Wędzona marchewka łososiowa

Przepisów na łososiową marchewkę jest już w internecie całkiem sporo, ale każdy robi ją na trochę inny, własny sposób, dlatego chcę podzielić się też moim, który według mnie ma najlepsze proporcje poszczególnych składników, dzięki czemu uzyskujemy najbardziej zbliżony do oryginału smak.

A jeśli ktoś z was jeszcze nie zna tego przepisu albo nigdy nie próbował, to bardzo zachęcam, bo efekt jest naprawdę zaskakujący! Taka marchewka super smakuje na kanapkach czy w sałatce, ale moim ulubionym jej wykorzystaniem jest dodanie jej do makaronu razem z kaparami, rukolą i oliwą.

WSKAZÓWKI

  • wędzoną sól kupiłam w internecie, niestety nie udało mi się znaleźć jej nigdzie stacjonarnie
  • jeśli nie możesz jeść glutenu, upewnij się, że twój sos sojowy jest bezglutenowy

Wędzona marchewka łososiowa

Czas: 25 minut + 24 godziny marynowania

SKŁADNIKI

3 marchewki
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki (2,5 g) wędzonej soli

1 arkusz nori
1 łyżka (15 ml) oliwy
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1 łyżka (15 ml) soku z cytryny
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego
1 łyżeczka (2 g) nasion białej gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
szczypta wędzonej soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewki obieram ze skóry i za pomocą obieraczki kroję na cienkie paski. Przekładam do miski, wlewam 2 łyżki oleju i dodaję 1/2 łyżeczki wędzonej soli. Mieszam dokładnie rękami, tak żeby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte olejem.
  2. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 15 minut w 180°C.
  3. Arkusz nori blenduję na drobne kawałeczki (najlepiej na pyłek jeśli wasz sprzęt da radę). Można też rozkruszyć w dłoniach.
  4. Upieczoną marchewkę studzę, po czym przekładam z powrotem do miski i dodaję wszystkie pozostałe składniki. Mieszam, przykrywam i odstawiam do lodówki na 24 godziny.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *