steki portobello
BEZGLUTENOWE,  BOŻE NARODZENIE,  DANIA GŁÓWNE,  GRILL,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Steki portobello (wegańskie)

Soczyste, wegańskie steki z pieczarek portobello w aromatycznej marynacie. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a efekt jest naprawdę pyszny. Smażą się w kilka minut na patelni, a w sezonie wiosenno-letnim będą świetnym pomysłem na grilla.

Z CZYM PODAĆ STEKI PORTOBELLO?

Jeśli tęsknisz na diecie roślinnej za mięsnymi stekami i chcesz wypróbować jeszcze coś innego, sprawdź moje steki z arbuza (wiem, że to brzmi dziwnie, ale to naprawdę przepis warty przetestowania, szczególnie, że, podobnie jak steki portobello, nie wymaga dużo czasu ani wysiłku).

steki portobello
steki portobello

Steki portobello (wegańskie)

Czas: 15 minut + min. 30 minut marynowania
Porcje: 3 sztuki

SKŁADNIKI

3 duże pieczarki portobello (moje są naprawdę duże)

Marynata
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego imbiru (lub odrobina startego świeżego korzenia)
sól

opcjonalnie: szczypta mielonej papryki chili

PRZYGOTOWANIE

  1. Pieczarki płuczę, jeśli jest taka potrzeba, starając się nie polewać spodu grzybów bezpośrednio wodą, żeby nie nasiąkły. Odkładam do obeschnięcia. Można je również osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli pieczarki mają nóżki, odcinam je i wykorzystuję do innego dania.
  2. Wszystkie składniki na marynatę mieszam w misce.
  3. Dokładnie wsmarowuję marynatę w pieczarki, zarówno z góry, jak i z dołu, pomiędzy blaszkami (przyda się tutaj silikonowy pędzelek).
  4. Odstawiam na minimum 30 minut, można na całą noc.
  5. Dobrze rozgrzewam suchą patelnię. Kładę pieczarki górą kapelusza do dołu, smażę przez 1 minutę na dużym ogniu.
  6. Obracam pieczarki, zmniejszam ogień do średniego i smażę przez 5 minut, co jakiś czas delikatnie dociskając od góry, żeby wycisnąć z nich wodę.
  7. Ponownie obracam i smażę jeszcze przez 2 minuty.
  8. Pozostałą na patelni marynatą polewam pieczarki (jeśli jest bardzo rzadka, najpierw ją redukuję – podgrzewam przez chwilę na patelni aż zgęstnieje).
steki portobello
Podziel się tym na Facebooku

2 komentarze

  • Ocet jabłkowy zamiast balsamicznego

    Witam, kupiłam dziś pieczarki portobello, ale nie zorientowałam się, że w domu nie mam octu balsamicznego. Czy mogę go zastąpić jabłkowym?

    • Karolina Plaza

      Cześć!:) ocet balsamiczny jest tutaj dosyć istotnym składnikiem, ale myślę, że możesz spróbować z octem jabłkowym, to będzie już trochę inna marynata, ale powinno wyjść smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *