DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Spaghetti z wegańskim sosem czosnkowym i pieczoną brukselką

Kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych – pizza, makarony, risotto, a do tego masa oliwy, czyli wszystko to, co uwielbiam i co, przy okazji, jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Dzisiaj przepis na makaron właśnie. Jest to spaghetti z fajnym, kremowym sosem, mocno czosnkowym, który składa się tylko z kilku składników i nie wymaga użycia nerkowców – przygotowałam go na bazie kalafiora i mleka roślinnego. Do tego przepyszna, pieczona brukselka, również czosnkowa. 

Jeśli jesteście fanami czosnku (kto nie jest!?) – róbcie!

spaghetti z sosem czosnkowym

Spaghetti z wegańskim sosem czosnkowym i pieczoną brukselką

Czas: 40 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

300 g dowolnego makaronu
sól

Pieczona brukselka
4 szklanki (400 g) brukselki
2 łyżki (15 g) płatków drożdżowych
2 ząbki czosnku 
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej ostrej papryki
sól

Sos
1 duża cebula
1 szklanka (100 g) różyczek kalafiora
1/2 szklanki (125 ml) mleka roślinnego
1 łyżka (15 ml) białego octu winnego
1 łyżka (7,5 g) płatków drożdżowych
2 ząbki czosnku 
1 łyżka (15 ml) oliwy
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego czarnego pieprzu
sól

PRZYGOTOWANIE

Brukselka

  1. Brukselkę myję, odcinam twarde końcówki, obieram z wierzchnich liści i kroję na połówki. 
  2. Przekładam do miski i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki drożdżowe, paprykę i sól. Mieszam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę przez 30 minut w 180°C. 

Sos

  1. Kalafiora i cebulę gotuję do miękkości. Odcedzam i przekładam do kielicha blendera.
  2. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i blenduję na gładki sos.

Makaron

  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Odcedzam, przekładam z powrotem do garnka i zalewam sosem. Mieszam i podaję z upieczoną brukselką.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *