sos rabarbarowy
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  GRILL,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Sos rabarbarowy

Sos z rabarbaru, który świetnie pasuje do pieczonych warzyw, klopsików szwedzkich, roślinnych „mięs” i wielu, wielu innych rzeczy. Jest kwaskowaty, lekko słodkawy, smak jest naprawdę bardzo oryginalny.

Z podanych ilości składników wychodzi tylko nieduża miseczka sosu, więc polecam zwiększyć ilość w zależności od tego ile potrzebujecie.

sos rabarbarowy

Sos rabarbarowy

Czas: 10 minut

SKŁADNIKI

2 duże łodygi rabarbaru lub 4 małe
1 łyżka (15 g) cukru
2 łyżeczki (10 ml) ostrej musztardy
1 łyżka (15 ml) oliwy

PRZYGOTOWANIE

1. Rabarbar obieram, kroję w plasterki, wrzucam na patelnię (bez tłuszczu) i zaczynam smażyć na niedużym ogniu. Po około 3 minutach dodaję łyżkę cukru i podsmażam jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Przekładam do malaksera.
2. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i blenduję na gładki sos.

Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *