BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  GRILL,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Smażona kapusta pak choi

Spoglądałeś/aś kiedyś w sklepie z pewną dozą nieśmiałości na tę roślinę o obco brzmiącej nazwie? Ja tak! Kiedyś takie kulinarne nowinki były mi bardzo obce i raczej obracałam się wokół stałych i dobrze znanych mi smaków. Nie wiedziałam ile tracę, bo odkąd zaczęłam kupować i testować wszystko co dziwne i obce, odkryłam całą masę wspaniałych rzeczy i bardzo rozwinęłam swoją kreatywność w kuchni.

Pak choi (czy też bok choy) to kapusta pochodząca z Azji, która jest częstym składnikiem tamtejszych potraw. Można ją jeść w całości i jest bardzo zdrowa – bogata w różnego rodzaju witaminy i minerały.

Ten przepis można potraktować jako pomysł na ciekawą przystawkę na imprezę albo szybki do przyrządzenia dodatek do obiadu. Żeby ułatwić Ci sprawę, podałam proporcje na jedną główkę, więc w zależności od tego ile masz zamiar usmażyć, o tyle pomnóż ilość składników.

PAK CHOI Z GRILLA

Pak choi można w ten sam sposób przygotować na grillu – najlepiej ułożyć go na tacce i grillować aż będzie ładnie podpieczony.

WSKAZÓWKI

  • jeśli unikasz glutenu, upewnij się, że Twój sos sojowy jest bezglutenowy
pak choi

Smażona kapusta pak choi

Czas: 10 minut

SKŁADNIKI

1 główka kapusty pak choi
2 łyżki (30 ml) sosu sojowego
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
1 łyżka (15 ml) oleju sezamowego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pak choi płuczę, osuszam i kroję na pół.
  2. Na patelni rozgrzewam dobrze olej roślinny i kładę na nią połówki kapusty wewnętrzną stroną do dołu. Smażę przez 3-4 minuty na dość dużym ogniu po czym odwracam.
  3. Sos sojowy, syrop klonowy, olej sezamowy i imbir mieszam. Gotowym sosem polewam pak choi i smażę przez kolejne 3-4 minuty.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *