ciasteczka z ciecierzycy
PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE

Sezamowe ciasteczka z ciecierzycy

Kolejna odsłona ciasteczek z ciecierzycy – tym razem kruchych i mocno sezamowych! Gotowe są w maksymalnie 35 minut, a znikają w równie ekspresowym tempie, bo są tak pyszne, że trudno się od nich oderwać. Jeśli macie w domu dużo ciasteczkowych potworów, to polecam od razu zrobić z podwójnej porcji.

Jeśli kogoś martwi, że ciastka będą smakowały ciecierzycą, to gwarantuję, że jest ona tutaj kompletnie niewyczuwalna i nikt się nie zorientuje co jest głównym składnikiem.

DLACZEGO WARTO UPIEC WŁASNE CIASTKA?

Wiadomo, że najlepsze na świecie ciasteczka to te własnej produkcji! Zarówno jeśli chodzi o smak, jak i skład, bo sami decydujemy co się w nich znajdzie. Można dostosować ich poziom słodkości idealnie pod swoje smaki no i użyć bardziej wartościowych składników niż te, z których składają się sklepowe ciastka.

Chcesz poeksperymentować z innymi wersjami ciasteczek z cieciorki? Spróbuj cytrynowo-makowych ciasteczek z ciecierzycy.

ciasteczka z ciecierzycy

Sezamowe ciasteczka z ciecierzycy

Czas: 10 minut + 20-25 minut pieczenia
Porcje: 15-20 sztuk

SKŁADNIKI

1 szklanka (200 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego
2 łyżki (20 g) cukru pudru
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
3 łyżki (30 g) ziaren sezamu + 3-4 łyżki (30-40 g) do obtoczenia
1/2 łyżeczki (2,5 g) proszku do pieczenia
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę blenduję na gładką masę. Dodaję wszystkie składniki i zagniatam aż powstanie jednolita masa.
  2. 3-4 łyżki sezamu wysypuję na talerzyk. Nabieram porcje ciasta i formuję z nich kulki. Spłaszczam w rękach i obtaczam w sezamie. Dociskam żeby sezam wbił się w ciasto.
  3. Układam ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180°C przez 20-25 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *