BEZGLUTENOWE,  BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Seledź marynowany w musztardzie, czyli wegański śledź

Śledź z selera w musztardowej marynacie to moje odkrycie grudnia. Smakuje bardzo podobnie do prawdziwego śledzia i był jedną z potraw na moim wigilijnym stole, która smakowała również rybożercom. Świetnie nada się też jako przekąska na sylwestrową imprezę.

Jak zwykle jest to bardzo prosty przepis. Jedynym składnikiem, który może być trochę kłopotliwy do zdobycia jest nori, ale wodorosty są tutaj niezbędne, ponieważ nadają selerowi rybnego smaku. No i trzeba przygotować je z pewnym wyprzedzeniem, bo muszą mieć czas na marynowanie, najlepiej 48 godzin – po tym czasie „śledzie” są mięciutkie i pełne smaku. 

Jeśli chodzi o przygotowanie selera do marynowania to można go ugotować na parze, ale bardziej polecam pieczenie w piekarniku, ponieważ dzięki temu z selera odparowuje więcej wody, dzięki czemu będzie się lepiej marynował. Najlepiej upiec go przy okazji, z jakimś innym daniem, na przykład z zapiekanką ziemniaczaną z kapustą kiszoną i sosem „serowym”

wegański śledź

Seledź marynowany w musztardzie, czyli wegański śledź

Czas: 10 minut + pieczenie/gotowanie selera + 24-48 godzin marynowania
Porcje: 1 duży słoik

SKŁADNIKI

1 mały seler (lub pół dużego)
2 cebule
1 łyżka (15 ml) majonezu wegańskiego
2 łyżki (30 ml) musztardy czeskiej
1 arkusz nori
4 łyżki (60 ml) octu spirytusowego 10%
1/3 szklanki (80 ml) octu jabłkowego 
1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego
1/2 szklanki (125 ml) wody
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki (4 g) nasion białej gorczycy
5 liści laurowych 
10 kulek owocu jałowca 
10 kulek ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE

  1. Selera obieram i kroję na cienkie plasterki. Układam w naczyniu żaroodpornym i piekę przez 60 minut w 180°C lub gotuję na parze do miękkości. 
  2. Do miski wrzucam pokrojoną w piórka cebulę, pokruszony płat nori i dodaję wszystkie pozostałe składniki. Na koniec dodaję wystudzony seler i mieszam. 
  3. Przekładam do słoika i odstawiam na 24, a najlepiej 48 godzin. 
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *