sałatka ziemniaczana
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SAŁATKI,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Sałatka ziemniaczana inaczej

Sałatka ziemniaczana kojarzy nam się zazwyczaj z majonezem lub śmietaną, a ja chcę wam dzisiaj zaproponować trochę inną wersję – z kwaskowatym, musztardowym sosem na bazie oliwy. No i bardziej kolorową, bo czemu by nie dorzucić do niej jakichś dodatkowych warzyw?

WSKAZÓWKI

  • jeśli chcesz, żeby sałatka zawierała więcej białka, dodaj np. 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana inaczej

Czas: 25 minut
Porcje: 2

SKŁADNIKI

3 średnie ziemniaki
1/2 szklanki (70 g) zielonego groszku
6 rzodkiewek
1/4 czerwonej cebuli

Sos
2 łyżki (30 ml) oliwy
sok z 1/2 limonki (można zastąpić cytryną)
1 łyżeczka (5 ml) musztardy
1 łyżeczka suszonej pietruszki
sól

świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki kroję na kawałki o dowolnym kształcie (skórkę można obrać lub zostawić) i gotuję w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut).
  2. W rondelku zagotowuję wodę i wrzucam groszek na 5 minut. Odcedzam.
  3. Cebulę kroję w piórka, rzodkiewkę w plasterki.
  4. Przygotowuję sos – wszystkie składniki mieszam dokładnie w małej miseczce.
  5. Przekładam wszystkie składniki do dużej miski, zalewam sosem i dodaję świeżo mielony pieprz. Mieszam i podaję.
sałatka ziemniaczana
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gotuj pysznie z roślin!
Zapisz się, żeby otrzymywać roślinne inspiracje prosto na swoją skrzynkę!