BEZGLUTENOWE,  GRILL,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SAŁATKI,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Sałatka z komosą ryżową i brokułem

Jeśli szukacie pomysłu na przekąskę na zbliżająca się imprezę, to ta sałatka będzie idealna – szybka do przygotowania i powinna smakować zdecydowanej większości gości (no chyba że ktoś nie przepada za brokułem). Dzięki komosie ryżowej jest również pożywna i dosyć sycąca.

sałatka z quinoa

Sałatka z komosą ryżową i brokułem

Czas: 15 minut
Porcje: 3-4

SKŁADNIKI

1 brokuł
1/2 papryki czerwonej
5 łyżek (100 g) kukurydzy
2 łyżki (30 ml) wegańskiego majonezu (np. Develey)
1/4 szklanki (60 ml) wody
6 łyżek (90 g) komosy ryżowej
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Różyczki brokuła kroję w paski i wrzucam na dużą patelnię (bez tłuszczu). Smażę przez 7 minut, regularnie mieszając. 
  2. Komosę ryżową gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Paprykę kroję w cienkie paski. 
  3. Gdy brokuł jest już rumiany, wlewam na patelnię 1/4 szklanki wody i gotuję jeszcze przez 5 minut, żeby zmiękł, ale nadal pozostał lekko chrupiący.
  4. Przekładam wszystkie warzywa do dużej miski, dodaję majonez, solę, pieprzę i mieszam. Przekładam do miseczek.
sałatka z quinoa
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *