Sałatka niezwykła, która łączy w sobie bardzo różnorodne smaki. Mamy tutaj słodkawego buraka, anyżkowy fenkuł i, moją ostatnio ulubioną przyprawę, kardamon. Tą eksplozję smaków balansuje zielona soczewica, a orzechy włoskie dodają na koniec swoich gorzkawych trzech groszy. Nie jest to danie dla każdego, ale jeśli lubisz każdy z wymienionych składników z osobna, wypróbuj koniecznie!
Fenkuł, czyli koper włoski, to dość kontrowersyjne warzywo, przez wielu znienawidzone, przez wielu nieznane. Rzadko gości na naszych polskich talerzach, a moim zdaniem niesłusznie, bo charakterystyczny smak fenkuła stanowi świetny, wyrazisty dodatek do różnych dań. Niewiele jest warzyw o tak oryginalnym smaku. Dodatkowo, jak każde warzywo, ma w sobie mnóstwo dobroci, po przeczytaniu kilku artykułów na temat jego właściwości zdrowotnych, można dojść do wniosku, że wystarczy jeść fenkuł, a nigdy nie zachorujemy na żadną chorobę i nigdy nie połamiemy sobie kości. Oczywiście to żarty, bo przecież wszyscy dobrze wiemy, że najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia jest dieta jak najbardziej różnorodna. Im więcej różnych warzyw, strączków, kasz, orzechów, pestek i rodzajów tłuszczu udaje nam się włączyć do swojego jadłospisu, tym lepiej!
Sałatka z burakiem, fenkułem, soczewicą i orzechami włoskimi z dzisiejszego przepisu idealnie wpisuje się w tę teorię, bo jest bardzo różnorodna i, oprócz tego, że pysznie smakuje, to jeszcze dostarcza naszemu organizmowi wszystkiego, co najlepsze.

WSKAZÓWKI
- orzechy włoskie można pominąć albo dodać dowolne inne orzechy czy pestki, które uznasz, że pasują (orzechy laskowe, orzechy pecan, pestki dyni, pestki słonecznika)
- buraka można również upiec, jeśli tak ci wygodniej
- żeby stworzyć z tego przepisu pełnowartościowy posiłek, można podać sałatkę na przykład z brązowym ryżem
INNE PRZEPISY Z BURAKIEM
- Rozgrzewająca zupa z burakiem i kukurydzą
- Burgery z buraka i soczewicy
- Imbirowy krem z buraka
- Łagodne curry z burakiem

Sałatka z fenkułem i burakiem w kardamonowym sosie
Czas: 25 minut
Porcje: 2
SKŁADNIKI
1 średni burak
6 łyżek zielonej soczewicy, suchej
garść orzechów włoskich
1/2 fenkułu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka dowolnego oleju do smażenia
Sos
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru (lub 1/4 łyżeczki drobno startego świeżego korzenia imbiru)
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Buraka obieram, kroję w półtalarki i gotuję na parze, do miękkości (ok. 15 minut). Odstawiam do wystudzenia.
- Soczewicę gotuję w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut od momentu zagotowania). Odstawiam do wystudzenia.
- Wszystkie składniki na sos przekładam do miseczki i dokładnie mieszam.
- Fenkuła kroję na kawałki i wrzucam na rozgrzany na patelni olej. Smażę przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaję 1/4 łyżeczki kardamonu i lekko solę.
- Wszystkie składniki łączę w misce, dodaję sos i mieszam.
