BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SAŁATKI,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Sałatka z czerwonej kapusty i jarmużu

Dzisiaj przepis na sałatkę bazująca na klasyce, czyli czerwonej kapuście, ale z dodatkiem kilku nieoczywistych składników. Naładowana witaminami, do przygotowania w zaledwie 15 minut. 

Czerwona kapusta

Sałatka z czerwonej kapusty i jarmużu

Czas: 15 minut
Porcje: 2

SKŁADNIKI

1/4 główki (0,5 kg) czerwonej kapusty
1 małe jabłko
2 łyżki (30 g) suszonej żurawiny
1 duży liść jarmużu lub 1 szklanka (70 g) liści jarmużu, jeśli używacie pakowanego
1 garść (30 g) orzechów włoskich
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
2 łyżki (30 ml) oliwy
1 łyżka (15 ml) wody
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. W miseczce mieszam oliwę, ocet jabłkowy i wodę.
  2. Kapustę szatkuję, z jarmużu odcinam twardą łodygę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski, zalewam przygotowanym sosem, mieszam i odstawiam na 10 minut, żeby warzywa trochę zmiękły.
  3. Obieram jabłko ze skórki i kroję w drobną kostkę. Orzechy włoskie podprażam na patelni.
  4. Do kapusty i jarmużu dodaję jabłko i żurawinę, solę i mieszam. Przekładam sałatkę na talerze i posypuję orzechami włoskimi i świeżo mielonym pieprzem.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *