sałatka z czarnym ryżem
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  GRILL,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SAŁATKI

Sałatka z czarnym ryżem, morelą i limonkowym sosem

Banalnie prosta sałatka z czarnym ryżem i letnim akcentem w postaci moreli (lub innych owoców, które sobie wybierzecie). Składników jest niewiele, ale wystarczająco, żeby stworzyć świetnie dopełniającą się pod względem smaków całość. Świetnie nada się na lunch czy kolację dla 1 osoby lub jako dodatek do obiadu dla 2 osób.

Jeśli nie znacie czarnego ryżu, to serdecznie polecam go wypróbować, bo jest zupełnie inny w smaku niż biały i naprawdę przepyszny! A jak już będziecie go mieli w szafce, to od razu podrzucam wam link do innego pomysłu na jego wykorzystanie – przepis na wegańską kaszankę jak prawdziwa. Jest to jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu i jeden z moich osobistych ulubieńców. Nie ma osoby, której by ta kaszanka nie urzekła!

WSKAZÓWKI

  • jeśli nie macie akurat moreli, to można je zastąpić nektarynką lub brzoskwinią, a nawet winogronami, czereśniami czy malinami

sałatka z czarnym ryżem

Sałatka z czarnym ryżem, morelą i limonkowym sosem

Czas: 5 minut + 30-40 minut gotowania ryżu
Porcje: 1 duża lub 2 małe

SKŁADNIKI

8 łyżek czarnego ryżu, suchego
3 morele
3 garści szpinaku baby
1 łyżka słonecznika

Sos
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki kaffiru
1 łyżka soku z limonki
kolorowy pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

1. Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
2. Morele kroję w łódeczki.
3. Składniki na sos mieszam w miseczce.
4. Wszystkie składniki przekładam do miski, zalewam sosem mieszam i podaję.

Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *