BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ZUPY

Rozgrzewająca zupa z burakiem i kukurydzą

Pyszna, pożywna zupa z bogatymi w witaminę C burakami oraz chrupiącą kukurydzą. Można się nią porządnie najeść, bo zawiera również białko w postaci soczewicy. Idealna na rozgrzanie się po powrocie do domu z zimowego spaceru.

Pomysł na to danie powstał, bo miałam w lodówce długo już leżakujące buraki. Wykorzystałam jeszcze kilka innych warzyw i tak powstał bardzo prosty i smaczny obiad, przy którym wcale nie musiałam się wiele narobić. No i w dodatku zero waste, bo nic się nie zmarnowało.

zupa z burakiem

Rozgrzewająca zupa z burakiem i kukurydzą

Czas: 20 minut + 40 minut gotowania
Porcje: 4-5

SKŁADNIKI

2 duże (300 g) buraki
2 (100 g) marchewki
6 (120 g) pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2/3 szklanki (130 g) czerwonej soczewicy (suchej)
1 szklanka (180 g) ugotowanej ciecierzycy
2/3 szklanki (110 g) kukurydzy
4 szklanki (1 l) bulionu warzywnego (można użyć wody)
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
2 łyżki (30 ml) oliwy

1 łyżeczka (2 g) nasion białej gorczycy
1 łyżeczka (4 g) oregano
1/2 łyżeczki (1 g) kminku
1/2 łyżeczki (2 g) cząbru
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonego cynamonu 
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej czarnuszki
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej kolendry
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego imbiru
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego chili
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: zielona pietruszka, kiełki jarmużu

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużego garnka olej. Smażę przez 5 minut, podlewając wodą, gdyby cebula zaczynała przywierać.
  2. W między czasie obieram buraki i marchewki i kroję w kostkę.
  3. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cebuli. Smażę całość jeszcze przez 3 minuty po czym dodaję pastę wszystkie przyprawy i smażę jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
  4. Dodaję pokrojone warzywa, soczewicę oraz kukurydzę i smażę przez około 10 minut.
  5. Wlewam do garnka wodę i ocet jabłkowy, doprowadzam do wrzenia i dalej gotuję na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż buraki będą miękkie. Na koniec dodaję oliwę i mieszam. Podaję posypane zieloną pietruszką i kiełkami jarmużu. 
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *