Przepis na jedne z moich ulubionych klopsików, są to jedne z najlepszych, jakie udało mi się do tej pory stworzyć. Mają fajną konsystencję (przypominają mi nawet odrobinę mięsną!), nie potrzebują dużej ilości składników, a dopełnione są pysznym koperkowym sosem (smak dzieciństwa).
Jedynym małym minusem jest to, że potrzebna jest do nich czarna soczewica beluga, którą może być trochę trudno zdobyć, ale naprawdę warto, bo jej smak jest inny niż czerwonej i zielonej i doskonale nadaje się do takich „mięsnych” przepisów.
Jeśli czytasz ten post w sezonie wiosenno-letnim to gorąco polecam podać klopsiki z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustą na gęsto. Połączenie idealne!
WSKAZÓWKI
- jeśli macie ochotę i roślinną śmietanę pod ręką, to możecie nią zabielić sos (chociaż bez niej również smakuje bardzo dobrze)
Roślinne klopsiki w sosie koperkowym
Czas: 50 minut
Porcje: 20 sztuk
SKŁADNIKI
Klopsiki
1 szklanka (200 g) czarnej soczewicy beluga (ew. można zastąpić zieloną soczewicą, ale stracą trochę na smaku)
1/2 szklanki (90 g) komosy ryżowej białej/czerwonej/czarnej (użyłam czerwonej)
4 łyżki (60 ml) mleka roślinnego
3 łyżki (45 ml) oleju rzepakowego
2 łyżki (30 g) skrobi ziemniaczanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
Sos koperkowy
1/2 pęczka koperku
2 i 1/2 szklanki (0,75 l) wody
1 warzywna kostka bulionowa
2 łyżki (30 g) mąki ryżowej (lub pszennej)
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Klopsiki
1. Soczewicę i komosę gotuję osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości (soczewicę około 20-25 minut, komosę 10-15 minut, aż pojawią się sprężynki).
2. Cebulę kroję w kostkę i smażę na rozgrzanym na patelni oleju przez około 5 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze przez 1-2 minuty, pilnując, żeby czosnek się nie przypalił.
3. Ugotowaną soczewicę blenduję niezbyt dokładnie (tak żeby mniej więcej w połowie była zblendowana na gładką masę).
4. Przekładam wszystkie składniki do miski, dokładnie mieszam i odstawiam do ostygnięcia (dzięki temu będzie się wygodniej formowało).
5. Formuję z masy klopsiki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180°C przez 20 minut.
Sos
1. Do głębokiej patelni wlewam wodę i wrzucam kostkę bulionową. Doprowadzam do wrzenia.
2. Koperek szatkuję i dodaję na patelnię.
3. Dodaję mąkę i pieprz i mieszam.
4. Gotuję aż sos zgęstnieje (przy mące ryżowej około 5-7 minut).
Upieczone klopsiki przekładam do sosu i gotuję w nim przez kilka minut.
4 komentarze
Justyna
wyglądają bardzo kusząco 🙂 zapiszę do wypróbowania, a ten sos…bajka! 😀
Karolina Plaza
bardzo się cieszę i dziękuję! koniecznie daj znać jak smakowały!:)
Ola
Zrobiłam je dzisiaj i są przepyszne! Dzięki za przepis 😉
Karolina Plaza
Super! Proszę bardzo💛