BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Risotto z cebulą karmelizowaną w occie balsamicznym

Pomysł na obiad z ryżu i cebuli, czyli totalnie prosto, a efekt jest zaskakujący!

Danie będzie wymagało poświęcenia trochę więcej czasu, bo samo karmelizowanie cebuli trwa około 30 minut, ale dobre wieści są takie, że nie trzeba przy niej cały czas stać – wystarczy tylko co jakiś czas sprawdzić, czy czasem nie zaczyna się przypalać.

karmelizowana cebula

A jeśli chodzi o risotto, to ja wiem, że powinno się je podlewać płynem sukcesywnie, po trochę, ale wolę po prostu dodać wszystko od razu i wykorzystać ten czas na robienie czegoś innego. I szczerze mówiąc, nie widzę dużej różnicy w smaku. 

risotto z cebulą

Risotto z cebulą karmelizowaną w occie balsamicznym

Czas: 60 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

Risotto
1 szklanka (180 g) ryżu arborio
2 szklanki (0,5 l) bulionu warzywnego (lub wody)
1/3 szklanki (80 ml) białego wina wytrawnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka (4 g) tymianku 
sól

Karmelizowana cebula
3 nieduże czerwone cebule
1/5 szklanki (50 ml) octu balsamicznego
1/2 szklanki (125 ml) wody
2 łyżki (15 ml) syropu klonowego (lub cukru)
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki (45 ml) oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Karmelizowana cebula

  1. Cebulę kroję w cienkie piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę. Smażę przez około 5 minut, aż zmięknie.
  2. Dodaję wszystkie pozostałe składniki, mieszam, przykrywam i duszę przez 30 minut. Co jakiś czas sprawdzam, czy nie wyparowała woda – jeśli tak, dolewam więcej.
  3. Ściągam cebulę z patelni i odstawiam.

Risotto

  1. Risotto robię na tej samej patelni, na której karmelizowałam cebulę. Przeciskam czosnek przez praskę i smażę przez 2 minuty, cały czas mieszając.
  2. Dodaję ryż i smażę jeszcze przez 2 minuty.
  3. Wlewam bulion, wino i solę. Przykrywam i gotuję przez około 20 minut, aż ryż wchłonie większość płynu i będzie miękki.
  4. Odkrywam patelnię, dodaję tymianek, karmelizowaną cebulę (część odkładam na później do dekoracji) i mieszam. Jeżeli risotto jest zbyt suche, dolewam wody. Smażę jeszcze przez 3 minuty i podaję.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *