Przepyszne racuszki, jednocześnie słodkie i kwaskowate, puszyste i miękkie, bez mleka, bez jajek, bezproblemowe w smażeniu – czy można chcieć od racuchów czegoś więcej?
WSKAZÓWKI
- do drożdży trzeba dodać trochę zwykłego cukru, żeby mogły się uaktywnić, ale później możesz już dosłodzić racuszki czym tylko chcesz
- rabarbar możesz podmienić oczywiście na pokrojone w kostkę jabłka, polecam wtedy dodać trochę mniej cukru; wersję rabarbarową słodzę bardziej ze względu na to, że rabarbar jest mocno kwaśny
Racuchy z rabarbarem
Czas: 25 minut
Porcje: około 15 sztuk
SKŁADNIKI
2 łodygi rabarbaru
15 g świeżych drożdży lub ok. 4 g suchych
1 łyżka (15 g) cukru
1 szklanka (150 g) mąki pszennej + 1 łyżka (15 g)
1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego, ciepłego
1/2 łyżeczki (2,5 g) cukru waniliowego
4 łyżki (48 g) erytrytolu (można użyć innego słodzika lub cukru)
szczypta soli
1-2 łyżki (15-30 ml) oleju kokosowego do smażenia
do podania: syrop klonowy, cukier puder, cynamon
PRZYGOTOWANIE
1. Drożdże kruszę do miski, zalewam mlekiem, dodaję łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam trzepaczką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. W między czasie obieram rabarbar i kroję w plasterki.
3. Do drożdży dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam. Odstawiam jeszcze na 5 minut w ciepłe miejsce.
4. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego i smażę racuchy. W razie potrzeby dolewam oleju przy kolejnych partiach.