racuchy z rabarbarem
PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE,  ŚNIADANIA,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Racuchy z rabarbarem

Przepyszne racuszki, jednocześnie słodkie i kwaskowate, puszyste i miękkie, bez mleka, bez jajek, bezproblemowe w smażeniu – czy można chcieć od racuchów czegoś więcej?

racuchy z rabarbarem

WSKAZÓWKI

  • do drożdży trzeba dodać trochę zwykłego cukru, żeby mogły się uaktywnić, ale później możesz już dosłodzić racuszki czym tylko chcesz
  • rabarbar możesz podmienić oczywiście na pokrojone w kostkę jabłka, polecam wtedy dodać trochę mniej cukru; wersję rabarbarową słodzę bardziej ze względu na to, że rabarbar jest mocno kwaśny

racuchy z rabarbarem

Racuchy z rabarbarem

Czas: 25 minut
Porcje: około 15 sztuk

SKŁADNIKI

2 łodygi rabarbaru
15 g świeżych drożdży lub ok. 4 g suchych
1 łyżka (15 g) cukru
1 szklanka (150 g) mąki pszennej + 1 łyżka (15 g)
1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego, ciepłego
1/2 łyżeczki (2,5 g) cukru waniliowego
4 łyżki (48 g) erytrytolu (można użyć innego słodzika lub cukru)
szczypta soli

1-2 łyżki (15-30 ml) oleju kokosowego do smażenia

do podania: syrop klonowy, cukier puder, cynamon

PRZYGOTOWANIE

1. Drożdże kruszę do miski, zalewam mlekiem, dodaję łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam trzepaczką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. W między czasie obieram rabarbar i kroję w plasterki.
3. Do drożdży dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam. Odstawiam jeszcze na 5 minut w ciepłe miejsce.
4. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego i smażę racuchy. W razie potrzeby dolewam oleju przy kolejnych partiach.

Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *