smoothie bowl
BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE,  ŚNIADANIA,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Quinoa smoothie bowl pełna zdrowia

Gdy przychodzą upały przestaję mieć ochotę na moje ukochane owsianki, jaglanki i gryczanki i przerzucam się na śniadania na zimno. Wtedy królują u mnie smoothie bowle, które smakują po prostu jak lody, a jeśli można jeść lody na śniadanie to… czemu nie?

Jeśli chodzi o składniki to jest tutaj oczywiście duża dowolność, ale warto wykorzystać okazję i wpakować do swojego śniadania jak najwięcej składników odżywczych. Do tego przepisu użyłam mrożonego kalafiora i brokuła, które są kompletnie niewyczuwalne w smaku, a dodatkowo tworzą świetną konsystencję.

Jako źródło tłuszczów wybrałam tutaj akurat pestki słonecznika oraz sezam ze względu na to, że stosuję rotację nasionami dla wspierania hormonów (jeśli macie ochotę przeczytać więcej na ten temat to serdecznie polecam ten post Justyny z bloga justdeliciousx).

WSKAZÓWKI

  • jeśli nie używasz odżywki białkowej i chcesz ją pominąć lub używasz bezsmakowej odżywki, dodaj 1 łyżkę dowolnego słodzika, cukru lub dodatkową 1/2 banana oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy
  • słonecznik i sezam możesz zamienić na dowolne inne pestki czy orzechy
  • jeśli nie masz mrożonego brokuła, dodaj dodatkowe rożyczki kalafiora

smoothie bowl

Quinoa smoothie bowl pełna zdrowia

Czas: 5 minut
Porcje: 1

SKŁADNIKI

4 łyżki (60 g) komosy ryżowej białej/czerwonej/czarnej, ugotowanej i ostudzonej
1/2 szklanki (125 ml) mleka roślinnego
1/2 mrożonego banana
4 różyczki mrożonego kalafiora
2 różyczki mrożonego brokuła
1 łyżka (10 g) pestek słonecznika
1 łyżka (10 g) ziaren sezamu
1 łyżka (15 g) odżywki białkowej (najlepiej waniliowej)
1 łyżeczka (5 g) karobu (można zastąpić kakao)
1 łyżeczka (5 g) korzenia maca w proszku (lub dowolnego innego superfood, można też pominąć)

do podania: dowolne owoce, chia, cynamon

PRZYGOTOWANIE

1. Słonecznik i sezam mielę w młynku do kawy na proszek (można pominąć ten krok jeśli masz mocny blender, który dokładnie je rozdrobni).
2. Wszystkie składniki przekładam do kielicha blendera i blenduję na gładką masę (powinna być konsystencji nadtopionych lodów). Jeśli masa wychodzi za rzadka dodaję więcej mrożonego kalafiora lub kostek lodu, jeśli za gęsta dolewam odrobinę mleka.
3. Przekładam do miski, dekoruję wybranymi owocami i posypuję chia i cynamonem.

Podziel się tym na Facebooku

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *