puree z groszku
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Puree z groszku z kokosową nutą

Puree z groszku to oryginalny dodatek do dań, który przekształci zwykły obiad w coś niespotykanego! W mojej wersji jest czosnkowe, z delikatną kokosową nutą. Świetnie sprawdzi się do klasycznego obiadu, z ziemniakami i kotletem (roślinnym oczywiście!), ale może być także użyte jako sos do makaronu.

Wiem, że taka zielona papka może się kojarzyć z pozbawionym smaku daniem dla dzieci ze słoiczka, ale smak tego puree jest naprawdę wyrazisty i ciekawy, więc proszę nie zniechęcajcie się!

Z CZYM JEŚĆ PUREE Z GROSZKU?

puree z groszku

Puree z groszku z kokosową nutą

Czas: 15 minut
Porcje: 1-2

SKŁADNIKI

1 i 1/2 szklanki (210 g) groszku (mrożonego)
2 łyżki (30 g) stałej części mleczka kokosowego
1 łyżka (15 ml) oliwy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (można użyć 1 małego ząbka świeżego, przeciśniętego przez praskę czosnku)
szczypta płatków papryczki jalapeño
świeżo mielony pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Groszek gotuję w osolonej wodzie. Gdy jest już miękki, odcedzam.
  2. Do groszku dodaję mleczko kokosowe, oliwę i czosnek. Blenduję na gładką masę.
  3. Dodaję papryczkę oraz pieprz i mieszam łyżką.
puree z groszku
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gotuj pysznie z roślin!
Zapisz się, żeby otrzymywać roślinne inspiracje prosto na swoją skrzynkę!