BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Pulled „pork” z boczniaków w sosie BBQ

Rewelacyjny przepis na boczniaki naśladujące szarpaną wieprzowinę, które kradną serca nie tylko wegan, ale też mięsożerców. Bez kilkugodzinnego pieczenia mięsa, gotowe w 25 minut, z grzybów, które zaliczane są do jednych z najzdrowszych.

Wegańską szarpaną „wieprzowinę” najczęściej robi się z jackfruita (chlebowca), który bardzo przypomina swoją teksturą mięso, ale u nas chyba nadal jest dość mało powszechny. Łatwiej będzie znaleźć boczniaki, chociaż one też nie wszędzie są dostępne. Dotąd rzadko je kupowałam, bo nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, żeby wyszło coś ciekawego – no to teraz mam już powód do częstszego wkładania ich do koszyka. 

Grzyby z dzisiejszego przepisu świetnie sprawdzą się jako niskokaloryczny (boczniaki mają tylko ok. 36kcal/100g) dodatek do kanapki (albo bułki, tacos, tortilli czy nawet makaronu), który zrobi całą robotę i naprawdę dość dobrze będzie udawał mięsną wersję. 

INNE PRZEPISY NA BOCZNIAKI

WSKAZÓWKI

  • warto zwrócić uwagę na to, żeby dokładne porozrywać grzyby, bo im drobniejsze będą kawałeczki, tym smaczniejszy będzie efekt końcowy
  • jeśli unikacie glutenu, upewnijcie się, że wasz sos sojowy jest bezglutenowy
boczniaki

Pulled „pork” z boczniaków w sosie BBQ

Czas: 25 minut

SKŁADNIKI

250 g boczniaków
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka (2,5 g) płatków drożdżowych
1 łyżeczka (5 g) mielonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej papryki chili
1/2 łyżeczki (2 g) erytrytolu (lub dowolnego innego cukru)

2 łyżki (30 ml) oleju roślinnego do smażenia

Sos BBQ
1 łyżka (15 ml) musztardy
1 łyżka (15 ml) ketchupu
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego
1 łyżeczka (8 g) koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka (4 g) erytrytolu (lub dowolnego innego cukru)
szczypta mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Boczniaki myję i rozrywam na drobne, podłużne kawałki (jak na zdjęciu poniżej).
  2. Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę przez 30 sekund po czym dodaję boczniaki i mieszam. Smażę przez 5 minut.
  3. Dodaję erytrytol i przyprawy. Smażę przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. W między czasie przygotowuję sos BBQ – przekładam wszystkie składniki do małej miseczki i mieszam.
  5. Przelewam sos na patelnię i smażę jeszcze przez 5 minut.
boczniaki
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *