pieczone ziemniaki
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  WIELKANOC

Prowansalskie pieczone ziemniaki z lawendą

Pieczone ziemniaki, inspirowane prowansalskimi polami lawendy, których ja osobiście jeszcze nie miałam szansy zobaczyć (mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości się uda!), ale domyślam się, że widoki i zapachy tego miejsca muszą być naprawdę urzekające.

Póki co pozostaje mi upiec sobie takie aromatyczne ziemniaczki, które wypełnią cały dom przepięknym zapachem i snuć plany przyszłych podróży (dla osób czytających ten tekst w przyszłości: piszę go w czasie pandemii).

Czy każdą lawendę można jeść?

Generalnie każda lawenda jest jadalna i dotyczy to zarówno kwiatów, liści jak i pączków. Jednak trzeba zwrócić uwagę na to, że lawenda używana do celów kulinarnych powinna być uprawiana bez oprysków, czyli bez dodatku żadnej chemii. Przez producentów taka lawenda określana jest jako lawenda jadalna lub lawenda kulinarna. Jeśli dana lawenda posiada certyfikat produkcji ekologicznej będzie odpowiednia do użycia w kuchni.

WSKAZÓWKI

  • Jeśli macie ochotę na bardziej ziołowe klimaty, to można do tego przepisu dodać popularną mieszankę ziół prowansalskich (w których czasem również występuje dodatek lawendy) albo kilka pojedynczych ziół, które najbardziej lubicie, może to być bazylia, majeranek, cząber, oregano, rozmaryn, tymianek czy cząber. Trzeba jednak pamiętać, że dodatek ziół zdominuje trochę smak lawendy.
  • Ziemniaków nie trzeba obierać ze skórki, ale oczywiście można to zrobić jeśli tak wolicie.
  • Można użyć zarówno świeżych, jak i suszonych kwiatów. Świeże mają silniejszy aromat, dlatego używamy ich trochę mniej niż suszonych.
  • Zalanie lawendy wrzątkiem na parę minut pomaga uwolnić jej aromat (dotyczy to w szczególności kwiatów suszonych).

Jeśli mimo wszystko takie smaki do Ciebie nie przemawiają, to zachęcam do wypróbowania mojego bardziej tradycyjnego przepisu na pieczone ziemniaki (który sprawdzi się również przy innych warzywach, jak marchewka, pietruszka, seler), kliknij tutaj.

Inne moje przepisy z wykorzystaniem ziemniaków:

pieczone ziemniaki

Prowansalskie pieczone ziemniaki z lawendą

Czas: 10 minut + 35 minut pieczenia
Porcje: 2-3

SKŁADNIKI
0,5 kg ziemniaków (ok. 6 średniej wielkości)
2 łyżki (30 ml) oliwy
3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy kulinarnej (lub 2 łyżeczki świeżych)
2 łyżki (30 ml) wrzątku
1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
sól
opcjonalnie: świeżo zmielony czerwony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastawiam piekarnik na 200°C, góra i dół.
  2. W miseczce zalewam lawendę 2 łyżkami wrzątku i odstawiam na 5 minut. Dodaję oliwę, czosnek oraz sól i mieszam.
  3. Ziemniaki myję i kroję na kawałki o dowolnym kształcie i umieszczam w żaroodpornym naczyniu (jeśli wolicie piec ziemniaki na blaszce, to można w tym kroku przełożyć je do miski, żeby wymieszać je za chwilę z oliwą).
  4. Do ziemniaków dodaję wcześniej przygotowaną oliwę i mieszam aż ziemniaki się nią pokryją.
  5. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 35 minut, aż będą zarumienione i ładnie podpieczone.
pieczone ziemniaki
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się do newslettera i otrzymaj

darmowy mini e-book, z którym nauczysz się przyprawiać potrawy!

Z e-booka dowiesz się:

– jakich przypraw używać do konkretnych warzyw

– które przyprawy pasują do siebie nawzajem

– jak przyprawiać jedzenie w ciekawy sposób