BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Prosty makaron z warzywami

Makaron z czerwoną fasolą, kaparami, pomidorami i papryczką chili. Rozgrzewający i bardzo sycący, a zatem idealny na zbliżające się mroźne, zimowe dni.

Ten przepis może świetnie posłużyć do wyczyszczenia lodówki z resztek jedzenia, bo nie trzeba się tutaj sztywno trzymać zaproponowanych przeze mnie warzyw. Tak więc jeśli nie macie na przykład czerwonej fasoli, użyjcie soczewicy, marchewkę można wymienić na dowolną paprykę, zamiast kaparów można dorzucić zielonych oliwek. Zachęcam was do takiego eksperymentowania również z innymi przepisami – dostosowujcie je w ramach możliwości do własnych upodobań i do zawartości swojej lodówki.

makaron z warzywami

Prosty makaron z warzywami

Czas: 25 minut
Porcje: 2

SKŁADNIKI

200 g dowolnego makaronu (użyłam bezglutenowego gryczanego)
1 szklanka (170 g) czerwonej fasoli
1 marchewka
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki (20 g) kaparów
1/2 puszki (200 g) pomidorów
3 łyżeczki (24 g) koncentratu pomidorowego
1 łyżka (15 ml) oliwy
1/4 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili

1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki (2 g) bazylii
1/2 łyżeczki (2,5 g) cynamonu
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w piórka, marchewkę w plasterki. 
  2. Przekładam cebulę i marchewkę do rondla i dodaję fasolę, kapary, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, papryczkę chili, oliwę i wszystkie przyprawy. Gotuję przez 15 minut.
  3. Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  4. Makaron odcedzam i przekładam do rondla z sosem. Mieszam i podaję.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *