Macie ochotę na curry, ale nie macie akurat pasty albo trudno dostać ją w waszej okolicy? Zapraszam na równie pyszną wersję bez jej użycia – z przyprawami, które są łatwo dostępne i bardzo prawdopodobne, że większość z nich macie już w swojej kuchni.
Nie ma tutaj również żadnych innych, wyszukanych składników – jest ciecierzyca, passata pomidorowa, papryka, zielony groszek i oczywiście mleczko kokosowe. Efekt jest absolutnie przepyszny.
INNE PRZEPISY NA CURRY
- Ekspresowe curry z cukinią
- Zielone curry na bogato
- Najlepsze curry z brukselką
- Żółte curry z ciecierzycą i szpinakiem
- Curry z kalarepy ze Sri Lanki
- Łagodne curry z burakiem
- Curry z batatem i szpinakiem

Proste curry (bez użycia pasty)
Czas: 30 minut
Porcje: 3
SKŁADNIKI
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka (400ml) mleczka kokosowego
1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej
1/2 żółtej papryki
1 i 1/2 szklanki (270 g) ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki (70 g) zielonego groszku
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
1 łyżeczka (5 g) mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka (5 g) mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka (5 g) mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki (1 g) mielonego kolorowego pieprzu
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonego imbiru
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej kolendry
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej papryki chili
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego cynamonu
1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia
do podania: brązowy ryż, zielona pietruszka, świeżo mielony pieprz, limonka
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę obieram, kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez 5 minut, po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i smażę jeszcze przez 2 minuty.
- Wlewam na patelnię mleczko kokosowe, passatę i sok z limonki.
- Paprykę kroję i dodaję na patelnię.
- Gotuję pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodaję ciecierzycę i groszek i gotuję jeszcze przez 5 minut.
- Podaję z limonką, listkami zielonej pietruszki i świeżo mielonym pieprzem oraz brązowym ryżem.