chlebek z patelni
DODATKI,  PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Pol roti – podpłomyk ze Sri Lanki

Pol roti, czyli chlebek z mieszanki mąki pszennej i wiórków kokosowych, wywodzący się ze Sri Lanki. Niesamowity wynalazek, który można porównać do polskich podpłomyków, z tym, że pol roti ma oczywiście delikatny posmak kokosu.

Chlebki są banalnie proste do przygotowania, składają się z tylko 4 składników, ale wymagają trochę wcześniejszego zaplanowania, bo zagniecione ciasto należy odstawić na około 4 godziny. Musi mieć czas na „odpoczynek”, ponieważ w tym czasie nabiera wyjątkowej struktury. Gdy będziesz dzielić ciasto na kawałki, zauważysz, że ciągną się w nim nitki, wygląda prawie jakby było przygotowane na bazie drożdży, a nie jest. Magia.

Upieczone chlebki nie są chrupiące – są mięciutkie i delikatne. Nawet kilka godzin po usmażeniu nie stają się gumowe. Na drugi dzień można je ewentualnie odświeżyć, to znaczy zwilżyć lekko wodą i podgrzać na patelni.

DO CZEGO PODAWAĆ POL ROTI?

WSKAZÓWKI

  • jeśli chcesz przygotować większą ilość chlebków, po prostu pomnóż ilość składników, z tego przepisu wychodzą 3 średniej wielkości
chlebek z patelni

Pol roti – podpłomyk ze Sri Lanki

Czas: 5 minut + 4 godziny leżakowania ciasta
Porcje: 3 sztuki

SKŁADNIKI

1/2 szklanki (75 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (45 g) wiórków kokosowych
1/5 szklanki (50 ml) ciepłej wody
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę pszenną, wiórki kokosowe i sól przesypuję do miski i mieszam.
  2. Dodaję wodę i zaczynam zagniatać ciasto. Powinno być elastyczne (niekruszące się) i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodaję więcej wody lub więcej mąki.
  3. Ciasto przykrywam ścierką i odstawiam na ok. 4 godziny.
  4. Ciasto dzielę na 3 części i każdą z nich rozwałkowuję na owalny placek.
  5. Mocno rozgrzewam patelnię i układam na niej placki (bez tłuszczu).
  6. Smażę po ok. 2 minuty z obu stron, aż chlebki ładnie się przypieką.
chlebek z patelni
Podziel się tym na Facebooku

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *