Pol roti, czyli chlebek z mieszanki mąki pszennej i wiórków kokosowych, wywodzący się ze Sri Lanki. Niesamowity wynalazek, który można porównać do polskich podpłomyków, z tym, że pol roti ma oczywiście delikatny posmak kokosu.
Chlebki są banalnie proste do przygotowania, składają się z tylko 4 składników, ale wymagają trochę wcześniejszego zaplanowania, bo zagniecione ciasto należy odstawić na około 4 godziny. Musi mieć czas na „odpoczynek”, ponieważ w tym czasie nabiera wyjątkowej struktury. Gdy będziesz dzielić ciasto na kawałki, zauważysz, że ciągną się w nim nitki, wygląda prawie jakby było przygotowane na bazie drożdży, a nie jest. Magia.
Upieczone chlebki nie są chrupiące – są mięciutkie i delikatne. Nawet kilka godzin po usmażeniu nie stają się gumowe. Na drugi dzień można je ewentualnie odświeżyć, to znaczy zwilżyć lekko wodą i podgrzać na patelni.
DO CZEGO PODAWAĆ POL ROTI?
- Orzechowe curry
- Curry z kalarepy ze Sri Lanki
- Łagodne curry z burakiem
- Ekspresowe curry z cukinią
- Najlepsze curry z brukselką
- Żółte curry z ciecierzycą i szpinakiem
- Proste curry (bez użycia pasty)
- Curry z batatem i szpinakiem
- Zielone curry na bogato
WSKAZÓWKI
- jeśli chcesz przygotować większą ilość chlebków, po prostu pomnóż ilość składników, z tego przepisu wychodzą 3 średniej wielkości

Pol roti – podpłomyk ze Sri Lanki
Czas: 5 minut + 4 godziny leżakowania ciasta
Porcje: 3 sztuki
SKŁADNIKI
1/2 szklanki (75 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (45 g) wiórków kokosowych
1/5 szklanki (50 ml) ciepłej wody
sól
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę pszenną, wiórki kokosowe i sól przesypuję do miski i mieszam.
- Dodaję wodę i zaczynam zagniatać ciasto. Powinno być elastyczne (niekruszące się) i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodaję więcej wody lub więcej mąki.
- Ciasto przykrywam ścierką i odstawiam na ok. 4 godziny.
- Ciasto dzielę na 3 części i każdą z nich rozwałkowuję na owalny placek.
- Mocno rozgrzewam patelnię i układam na niej placki (bez tłuszczu).
- Smażę po ok. 2 minuty z obu stron, aż chlebki ładnie się przypieką.

2 komentarze
Delektujemy
Rewelacyjny w smaku! Dla mnie osobiście o wiele smaczniejszy od naszych podpłomyków;) Fajny przepis, który zdecydowanie warto odnotować, bo nieraz się przyda:D
Karolina Plaza
Bardzo się cieszę, że tak Ci zasmakowały! 🙂