Połączenie kuchni polskiej z arabską, czyli podpłomyki z zatarem. Przepyszne i gotowe w maksymalnie 20 minut!
CZYM JEST ZATAR?
To arabska mieszanka składająca się z suszonych ziół (może to być tymianek, oregano, majeranek), sezamu i sumaka. W moim przepisie zastąpiłam sumaka (który ma cytrusowy aromat) skórką cytrynową, ponieważ w Polsce ta przyprawa jest mało popularna i trudna do zdobycia.
Podpłomyki z zatarem
Czas: 20 minut
Porcje: 6 sztuk
SKŁADNIKI
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (125 ml) ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki (30 ml) oliwy
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
Zatar
2 łyżki (20 g) sezamu
1 i 1/2 łyżki (6 g) tymianku
1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
- Do mąki dodaję sól i wodę i zagniatam na gładkie ciasto.
- Dzielę ciasto na 6 części i rozwałkowuję na placki.
- Wrzucam placki po kolei na bardzo dobrze rozgrzaną, suchą patelnię. Smażę przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będą ładnie przypieczone.
- Oliwę mieszam ze skórką cytrynową. Za pomocą silikonowego pędzelka smaruję nią wierzch podpłomyków.
- Sezam, tymianek i sól ucieram w moździerzu (można pominąć ten krok, ale smak będzie mniej intensywny). Posypuję podpłomyki.
Podziel się tym na Facebooku