BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  DODATKI,  GRILL,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Pilaf, czyli ryż po marokańsku

Pilaf (lub pilaw) – potrawa z gotowanego ryżu, która występuje w różnych wersjach. Marokański sposób przyrządzania tego dania uwzględnia dodatek suszonych owoców, orzechów oraz oczywiście aromatycznych przypraw.

Pilaf może być dodatkiem do obiadu, na przykład do pieczonych warzyw, ale szczerze to to jest tak pyszne, że ja spokojnie mogłabym zjeść cały talerz jako główne danie.

WSKAZÓWKI

  • ważne jest, żeby nie gotować ryżu w zbyt dużej ilości wody, ponieważ będzie zbyt miękki i kleisty
  • do tej potrawy najlepiej sprawdza się ryż basmati, ale można użyć też innego
  • bakalie można wymieniać na inne, według preferencji; rodzynki można zastąpić na przykład żurawiną, a morele daktylami
  • pilaf można jeść i na ciepło i na zimno
pilaf

Pilaf, czyli ryż po marokańsku

Czas: 10 minut + 15 minut gotowania ryżu
Porcje: 4-6

SKŁADNIKI

1 szklanka (180 g) ryżu basmati
2 szklanki (0,5 l) wody
2 ząbki czosnku 
1 mała cebula
4 suszone morele (40 g), niesiarkowane (ciemne)
1 łyżka (15 g) rodzynek
2 łyżki (20 g) pestek słonecznika
1 łyżka (15 g) pistacji
1 łyżka (15 ml) oliwy

1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej kolendry
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego kuminu
1/5 łyżeczki mielonego cynamonu
1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż gotuję w osolonej wodzie pod przykryciem, do czasu aż wchłonie całą wodę.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam na dobrze rozgrzany na patelni olej. Smażę przez 4 minuty. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cebuli razem ze wszystkimi przyprawami. Smażę jeszcze 2 minuty. 
  3. Zawartość patelni przekładam do ugotowanego ryżu. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *