BOŻE NARODZENIE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Pierogi z ziemniakami i cebulą

Pierogi to od dzieciństwa jedno z moich ulubionych dań. Najbardziej przepadałam za ruskimi, a dzisiaj mam dla was coś bardzo do nich podobnego – pierogi z ziemniakami i cebulką.

Bardzo trudno jest dokładnie wymierzyć ilość ciasta i farszu. Zależy to w dużej mierze od tego na jaką grubość będziemy rozwałkowywać ciasto oraz jak sprawni jesteśmy w lepieniu i ile farszu uda nam się zmieścić w jednym pierogu. Dlatego prawdopodobnie zostanie wam albo za dużo ciasta albo za dużo farszu. Na szczęście w przypadku tych pierogów resztki farszu nie będą problemem, bo są to po prostu ziemniaki z cebulką – można je wykorzystać do kolejnego obiadu (na przykład podsmażone na patelni).

pierogi

Pierogi nie muszą być idealne, moje nie są. Najważniejsze jest żeby dokładnie sklejać brzegi, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. No i im cieńsze będzie ciasto, tym lepiej. Chyba że wolicie grubsze, to będziecie mieć ułatwione zadanie.

pierogi

JAKIEGO SPOSOBU UŻYWAM DO LEPIENIA PIEROGÓW?

Biorę porcję ciasta i formuję z niej wałek, a następnie kroję go tak, jak na kopytka. Następnie pojedyncze kopytka rozwałkowuję na owalne placki. Nadziewam farszem, w rękach składam placek na pół i sklejam ciasto najpierw na środku, a potem dalej w stronę jednego i drugiego końca pieroga.

pierogi

WSKAZÓWKI

  • jeśli nie zamierzacie zjeść wszystkich w jeden dzień, ugotujcie je i przechowujcie w lodówce; przed jedzeniem wystarczy wrzucić je na kilka minut na wrzątek albo podsmażyć na patelni
  • tak samo świetnie smakują zarówno gotowane, jak i podsmażone na patelni
pierogi

Pierogi z ziemniakami i cebulą

Czas: 30 minut + 60 minut lepienie
Porcje: 60 pierogów

SKŁADNIKI

Ciasto
3 szklanki (450 g) mąki pszennej
1 szklanka (250 ml) ciepłej wody
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego
3/4 łyżeczki soli

Farsz
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego
pieprz
sól

do podania: roślinna śmietana, posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowały. Gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę około 6-7 minut.
  3. Do dużej miski wsypuję mąkę i sól. Dodaję ciepłą wodę i olej i zagniatam ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk, dosypuję mąki. Jeśli jest zbyt suche dolewam odrobinę wody. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedzam, dodaję do nich olej i ugniatam. Dodaję usmażoną cebulę, sól i pieprz i mieszam łyżką.
  5. Odrywam kawałek ciasta i formuję z niego wałek. Kroję go, tak jakbym chciała zrobić kopytka. Pojedyncze części ciasta rozwałkowuję na placki, nadziewam farszem i dokładnie sklejam.
  6. Lepię aż skończy się ciasto lub farsz.
  7. W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę. Wrzucam pierogi i gotuję przez 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z roślinną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
pierogi
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *