pieczona kapusta
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  DODATKI,  PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Pieczona kapusta z porzeczkowym sosem i tahini

Zdaję sobie sprawę, że pomysł upieczenia kapusty i podania z sosem porzeczkowym i tahini może wydawać się z początku lekko niedorzeczny, jednak zaufajcie mi – te smaki świetnie ze sobą grają. Kapusta nabiera umamicznego smaku dzięki sosowi sojowemu, sos porzeczkowy nadaje równocześnie słodyczy i kwaskowatości, a tahini to taka wisienka na torcie, która dodatkowo wzbogaca smak. To danie świetnie sprawdzi się w roli przystawki albo drugiego dania czy lekkiej kolacji. W dodatku jest nisko-obsługowe, bo kapustę wystarczy pokroić i wsunąć do piekarnika, a sos porzeczkowy składa się tylko z dwóch składników.

pieczona kapusta

Pieczona kapusta z porzeczkowym sosem i tahini

Czas: 10 minut + min. 30 minut marynowania + 30 minut pieczenia
Porcje: 3-5

SKŁADNIKI

1/2 główki kapusty
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
sól

Sos porzeczkowy
2 garści czerwonej porzeczki
2-3 łyżki syropu klonowego

2-3 łyżki tahini do polania gotowego dania

PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę kroję na ok. 1,5-2 cm plastry. Przekładam do szerokiego naczynia.
  2. Przygotowuję marynatę – mieszam 2 łyżki oliwy i 2 łyżki sosu sojowego.
  3. Polewam każdy plaster kapusty marynatą i lekko solę, a następnie odstawiam na ok. 30 minut (im dłużej kapusta będzie leżeć w marynacie, tym lepiej; jeśli chcecie przygotować ją na obiad, polecam zrobić to z rana).
  4. Przygotowuję sos porzeczkowy – porzeczki obieram z gałązek i przekładam do malaksera/blendera (można je też rozgnieść widelcem). Dodaję syrop klonowy i blenduję.
  5. Kapustę wyciągam z lodówki i przekładam plastry na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę przez 30 minut w 180°C.
  6. Upieczone plastry przekładam na talerz, polewam sosem porzeczkowym, a następnie tahini i podaję.
pieczona kapusta
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *