BEZGLUTENOWE,  BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ŚNIADANIA,  WIELKANOC

Pasztet fasolowo-komosowy z makiem i gruszką

Pasztety warzywne piekę na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc już od kilku lat, zawsze musi być u mnie chociaż jeden. Uwielbiam jeść je z dodatkiem ćwikły lub chrzanu z żurawiną, w towarzystwie sałatki jarzynowej oraz dobrego chleba.

Bazą dzisiejszego pasztetu jest biała fasola i komosa ryżowa. Dodałam również świąteczny akcent w postaci maku, ale można go spokojnie pominąć. 

WSKAZÓWKI

  • jeśli unikacie glutenu, upewnijcie się, że wasz sos sojowy jest bezglutenowy
pasztet warzywny

Pasztet fasolowo-komosowy z makiem i gruszką

Czas: 20 minut + 45 minut pieczenia

SKŁADNIKI

3 szklanki (500 g) ugotowanej białej fasoli (1 i 1/2 szklanki (250 g) suchej)
3/4 szklanki (150 g) ugotowanej komosy ryżowej (1/2 szklanki (90 g) suchej)
1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
1/2 szklanki (125 ml) mleka roślinnego
1 gruszka
3 łyżki (45 ml) sosu sojowego
3 łyżki (45 g) mielonego siemienia lnianego
3 łyżki (30 g) mielonego maku
2 cebule

1 łyżeczka (5 g) mielonej kolendry
1 łyżeczka (4 g) rozmarynu
1/2 łyżeczki (2 g) cząbru
2 łyżeczki (8 g) majeranku
5 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek jałowca
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę obieram i kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na patelni olej. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Smażę przez kilka minut. 
  2. W między czasie obieram gruszki, kroję na pół i wycinam gniazda nasienne. Jedną połówkę gruszki odkładam na później do dekoracji pasztetu, a pozostałe kroję w kostkę i dorzucam na patelnię. Smażę przez około 10 minut podlewając wodą, jeśli cebula zaczyna się przypalać.
  3. Fasolę i komosę ryżową wrzucam do kielicha blendera. Wybieram z patelni liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec i dorzucam cebulę z gruszką do fasoli i komosy. Dodaję olej, mleko, sos sojowy, zmielone siemię lniane, mielony mak i pozostałe przyprawy. Blenduję na gładką masę.
  4. Przekładam masę do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Odłożoną wcześniej gruszkę kroję na plasterki i układam na wierzchu masy lekko dociskając. 
  5. Piekę przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Po wyjęciu studzę przez około 40 minut. 
pasztet warzywny
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *