pasta z bakłażana
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana, tak pyszna, że znika w dosłownie błyskawicznym tempie. Jest aromatyczna, zdrowa i łatwa do przygotowania, a do tego można wykorzystać ją na wiele sposobów. 

Jak jeść pastę z pieczonego bakłażana?

WSKAZÓWKI

  • przed wyciągnięciem bakłażanów z piekarnika, najlepiej sprawdzić widelcem czy miąższ na pewno jest już wystarczająco miękki
pasta z bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana

Czas: 10 minut + 35 minut pieczenia bakłażana
Porcje: 1 słoik 500 g

SKŁADNIKI

2 bakłażany
3 łyżki (45 ml) oliwy + 2 łyżki (30 ml) do polania bakłażanów przed pieczeniem
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
sok z 1/2 limonki
2 łyżki (40 g) tahini
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól
świeżo mielony pieprz

opcjonalnie: dodatkowa oliwa do polania, suszona pietruszka

PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażany kroję na pół i kładę na blaszkę. Polewam 2 łyżkami oliwy i piekę w 180℃ przez 35 minut, aż miąższ będzie bardzo miękki.
  2. Z upieczonych bakłażanów wyskrobuję łyżką miąższ i przekładam do miski. Dodaję 3 łyżki oliwy i wszystkie pozostałe składniki. Blenduję.
  3. Pastę podaję polaną oliwą i posypaną suszoną pietruszką. 
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gotuj pysznie z roślin!
Zapisz się, żeby otrzymywać roślinne inspiracje prosto na swoją skrzynkę!