pasta z groszku
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ŚNIADANIA,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Pasta z groszku z bazylią

Banalnie prosta do przygotowania pasta z groszku, z dużą ilością bazylii, najlepiej świeżej, ale jeśli nie macie akurat takiej pod ręką, można też użyć suszonej. Taka pasta świetnie smakuje na kanapkach, ale ja najbardziej lubię ją jeść jako dip do warzyw albo grissini, jak na zdjęciach w tym poście.

Pokrojenie różnych rodzajów warzyw w słupki (np. marchewka, papryka w kilku kolorach, pietruszka, kalarepa, ogórek) i podanie ich z tego typu pastą (albo najlepiej kilkoma, poniżej znajdziesz inne inspiracje!) jest super pomysłem na zdrową przekąskę na imprezę czy wieczór filmowy.

INNE PASTY

pasta z groszku

Pasta z groszku z bazylią

Czas: 5 minut

SKŁADNIKI

1 i 1/2 szklanki (210 g) zielonego groszku (z puszki lub ugotowanego mrożonego) 
2 łyżki (30 ml) oliwy
10 listków świeżej bazylii (lub ew. 1 łyżeczka suszonej bazylii)
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (można zastąpić małym ząbkiem zwykłego czosnku)
sól

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki przekładam do kielicha blendera i blenduję na gładką pastę. Jeśli pasta jest za gęsta dolewam więcej oliwy lub trochę wody.
  • Podaję ze świeżym pieczywem albo jako dip do warzyw. 
Podziel się tym na Facebooku

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gotuj pysznie z roślin!
Zapisz się, żeby otrzymywać roślinne inspiracje prosto na swoją skrzynkę!