Banalnie prosta do przygotowania pasta z groszku, z dużą ilością bazylii, najlepiej świeżej, ale jeśli nie macie akurat takiej pod ręką, można też użyć suszonej. Taka pasta świetnie smakuje na kanapkach, ale ja najbardziej lubię ją jeść jako dip do warzyw albo grissini, jak na zdjęciach w tym poście.
Pokrojenie różnych rodzajów warzyw w słupki (np. marchewka, papryka w kilku kolorach, pietruszka, kalarepa, ogórek) i podanie ich z tego typu pastą (albo najlepiej kilkoma, poniżej znajdziesz inne inspiracje!) jest super pomysłem na zdrową przekąskę na imprezę czy wieczór filmowy.
INNE PASTY
- Fava, czyli grecka pasta z grochu
- Pasta z pieczonego bakłażana
- Pasta czosnkowo-cebulowa z czerwonej fasoli

Pasta z groszku z bazylią
Czas: 5 minut
SKŁADNIKI
1 i 1/2 szklanki (210 g) zielonego groszku (z puszki lub ugotowanego mrożonego)
2 łyżki (30 ml) oliwy
10 listków świeżej bazylii (lub ew. 1 łyżeczka suszonej bazylii)
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (można zastąpić małym ząbkiem zwykłego czosnku)
sól
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki przekładam do kielicha blendera i blenduję na gładką pastę. Jeśli pasta jest za gęsta dolewam więcej oliwy lub trochę wody.
- Podaję ze świeżym pieczywem albo jako dip do warzyw.
5 komentarzy
zaharik
fajny przepis, a te grassini też sama zrobiłaś? bo też smakowicie wyglądają
Karolina Plaza
niestety nie, grissini są kupne (tydzień włoski w Lidlu 🙂
zaharik
o dzięki za cynk, będę się rozglądać za nimi 🙂
Delektujemy
Wiele razy robiłam pasty z zielonego groszku, ponieważ syn na nimi przepada, ale nigdy nie trafiłam na połączenie groszku z bazylią, a to doskonałe rozwiązanie! Świetna pasta:)
Karolina Plaza
Bardzo się cieszę, że pasta przypadła ci do gustu, pozdrawiam serdecznie! 🙂