BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ŚNIADANIA,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Pasta czosnkowo-cebulowa z czerwonej fasoli

Zależało mi na tym, żeby przygotować pastę z czerwonej fasoli w trochę nieoczywistej formie, więc zrezygnowałam z dodatku suszonej papryki, która nasuwa mi się jako pierwsza pasująca do tutaj przyprawa. Zamiast tego wybrałam czarną sól kala namak dla odrobinę jajecznego aromatu oraz kapary, które razem z czosnkiem i cebulą sprawiają, że pasta jest mocno wyrazista. 

Świetnie smakuje na żytnim chlebie, posmarowana cienką warstwą i posypana dodatkowo zieloną cebulką oraz świeżo zmielonym pieprzem.

pasta z fasoli

Pasta czosnkowo-cebulowa z czerwonej fasoli

Czas: 10 minut

SKŁADNIKI

1 szklanka (170 g) czerwonej fasoli
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka (3 g) kaparów
1 łyżeczka (8 g) koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki (125 ml) wody
1/2 łyżeczki (2,5 g) czarnej soli (można użyć zwykłej soli)
pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę gotuję lub, jeśli używam z puszki, odcedzam i płuczę na sicie. Przekładam do kielicha blendera. 
  2. Cebulę kroję w kostkę, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dorzucam do fasoli. 
  3. Dodaję resztę składników i blenduję przez około minutę, na gładką lub lekko grudkowatą masę, w zależności jaką wolicie.
pasta z fasoli
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *