owsianka
SŁODKIE,  ŚNIADANIA,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Owsianka koko-czeko

Owsianka to jedno z najprostszych i najpyszniejszych śniadań. Jeśli należycie do osób, które uważają, że owsianka to bezsmakowa glina to… czas to zmienić! Owsiankę można przygotować na dosłownie milion sposobów i naprawdę nie wierzę, że nie znajdzie się chociaż jeden przepis, który wpasuje się w wasz gust. Poniższa receptura to połączenie kokosa i czekolady, czyli nieśmiertelnego klasyka (można by to nawet podciągnąć pod smak bounty!).

Kluczem do osiągnięcia zawsze pysznej owsianki są według mnie dwa elementy:

  1. Dodatek odrobiny soli, bo podkreśla smak.
  2. Gotowanie przez dłuższy czas na niedużym ogniu przy częstym mieszaniu, bo dzięki temu owsianka będzie cudownie kremowa.
owsianka

Owsianka koko-czeko

Czas: 15 minut
Porcje: 1

SKŁADNIKI

Owsianka:
5-6 łyżek płatków owsianych
1 szklanka mleka roślinnego (może być pół na pół z wodą)
1 łyżka wiórków kokosowych
szczypta soli

Polewa:
2 łyżeczki kakao
coś do posłodzenia, np. syrop klonowy (u mnie krople słodzące)
mleko roślinne
szczypta soli

do podania: maliny, pestki, posiekane orzechy (super pasują laskowe)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na owsiankę przekładam do rondla i gotuję na niedużym ogniu przez około 7-10 minut co jakiś czas mieszając.
  2. W między czasie robię polewę – wszystkie składniki przekładam do miseczki i mieszam. Mleko roślinne dodaję stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Owsiankę przekładam na głęboki talerz, smaruję polewą i posypuję malinami i pozostałymi, wybranymi dodatkami.
Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *