Kolejna odsłona pieczonej owsianki, tym razem w formie kostek z kokosem i malinami. Jak zawsze – dodatki można sobie dowolnie zmieniać według gustu i uznania albo tego co akurat macie w szafce i lodówce. Ja dostarczam inspiracji i donoszę, że połączenie kokos-malina to niebo (choć chyba nie trzeba do tego za bardzo nikogo przekonywać).
Jeśli jednak nie przekonuje Cię ten smak to zachęcam do zajrzenia do przepisu na pieczoną owsiankę brownie z malinami.
Owsiankę można spokojnie przechowywać w lodówce do 5 dni – tym sposobem pieczesz raz i masz gotowe śniadanie na kolejne dni.
WSKAZÓWKI
- jeśli nie możesz jeść glutenu, użyj bezglutenowych płatków owsianych
- mleko roślinne można wymieszać pół na pół z wodą (ostatecznie można też użyć tylko wody)
- wiórki kokosowe są dodatkiem smakowym, nie są niezbędne dla uzyskania odpowiedniej konsystencji


Owsiane kostki śniadaniowe z kokosem i malinami
Czas: 5 minut + 30 minut pieczenia
Porcje: 4-5
SKŁADNIKI
2 szklanki płatków owsianych górskich (całych, nierozdrobionych)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 i 2/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego
2 małe banany (lub 1 i 1/2 dużego), najlepiej mocno dojrzałe
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka malin (mogą być świeże lub mrożone)
PRZYGOTOWANIE
- Banany obieram, przekładam do naczynia żaroodpornego (w którym będę piec owsiankę) i rozgniatam widelcem na papkę.
- Dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz malin i dokładnie mieszam.
- Na wierzchu układam maliny, lekko wciskając je w owsiankę. Wstawiam naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piekę przez ok. 30 minut (aż wierzch będzie mocno przypieczony).
